Live Live

Debutant Jorritsma (22) wint Enschede Marathon, parcoursrecord voor Chewkwony

Gepubliceerd: Zondag 14 april 2019 10:54

Debutant Jorritsma (22) wint Enschede Marathon, parcoursrecord voor Chewkwony

De 22-jarige Geart Jorritsma heeft zondag de Enschede Marathon op zijn naam geschreven. De debutant, die geboren werd in Sneek, maar nu in Arnhem woont, kwam als eerste over de finish. Bij de vrouwen ging Caroline Chepkwony er met de winst vandoor. De Keniaanse zette een nieuw parcoursrecord neer: 2.26,59.

De Enschede Marathon trok dit jaar meer dan 11.000 deelnemers. Op het Van Heekplein in Enschede schoot klokslag 10.00 uur burgemeester Onno van Veldhuizen de lopers weg. De finish is dit jaar voor het eerst op het Van Heekplein, waar diverse tenten staan opgesteld.

Bij de halve marathon was er eerder vandaag succes voor Enschede. Lisanne Gevelaar-Meuleman kwam in haar eigen woonplaats als eerste over de streep. Dat deed ze in haar eigen woonplaats ook nog eens in een nieuw persoonlijk record op de 21 kilometer. De Enschedese kwam als eerste vrouw over de streep na 1.17.48. De Zweed Faberberg was op weg naar een nieuw parcoursrecord op de halve marathon (1.07.33), maar strandde in de slotfase in die missie. Faberberg finishte, na enige twijfel over de route, in een tijd van 1.08.06. Enschedeër Niels te Pas kwam als tweede over de streep. Hij had voor zijn halve marathon 1.09.27 nodig. Streekgenoot Leon Sanderman finishte als vierde in een tijd van 1.12.50.

Afrikaanse loopsters
Sinds 2016 gaat de aandacht in de Enschede Marathon vooral uit naar een snelle tijd bij de vrouwen. Daarvoor zijn dit jaar dertien Afrikaanse loopsters naar Enschede gehaald. Daarvan hebben zich er na zo’n tien kilometer drie in de kopgroep genesteld. De loopsters hebben daarin gezelschap van onder meer Fabian ten Kate, zoon van tweevoudig winnaar Marti. Het doel van de vrouwen is een verbetering van het parcoursrecord. Dat staat op 2.27.29, gelopen in 2016 door de Keniaanse Sarah Jebet.

Na een uur wedstrijd heeft een Afrikaanse loopster de kopgroep moeten laten gaan. De Keniaanse Moraa Onyangi kon het tempo voorop niet volgen en moest lossen. De twee overgebleven vrouwen vooraan in de wedstrijd waren Caroline Chepkwony en Rodan Jepkorir Tanui, beiden afkomstig uit Kenia. Chepkwony bleek de langste adem te hebben en kwam als snelste vrouw over de finish.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede

Deel deze pagina: