Live Live

De nieuwelingen van FC Twente op rapport: een 7 voor Espinosa, krappe voldoende Hölscher

Gepubliceerd: Vrijdag 02 november 2018 09:16

De nieuwelingen van FC Twente op rapport: een 7 voor Espinosa, krappe voldoende Hölscher

FC Twente haalde deze zomer twaalf nieuwe spelers. Hoe hebben zij het in de eerste periode gedaan? Een tussenbalans aan de vooravond van de tweede periode.

Rafael Ramos
Cijfer: 5
Positie: rechtsback.
Status: basisspeler.
Rafael Ramos in een notendop: vorige week tegen Almere City speelt hij 85 minuten lang naar behoren, maar in die laatste fase is hij opeens de weg kwijt en doet hij de gekste dingen. Dat overkomt hem regelmatig. Ramos is te wild, te instabiel en teveel een ongeleid projectiel.

Tim Hölscher
Cijfer: 6
Positie: middenvelder.
Status: basisspeler.
Veel supporters zien hem als het symbool van de terugval van de laatste weken. Die kritiek is voor een deel terecht. Je zou alleen bijna vergeten dat nagenoeg iedereen positief verrast was over zijn spel na de eerste duels van het seizoen. Maar er moet nu weer een tandje bij. Iets meer tempo en iets minder vaak een balletje breed.

Wout Brama
Cijfer: 6.5
Positie: middenvelder.
Status: basisspeler, maar nu geblesseerd.
De Dijk zong ooit over een vrouw: ‘een man weet niet wat hij mist maar als ze er niet is, weet een man pas wat hij mist’. Zo is het ook bij FC Twente nu Wout Brama al een tijdje ontbreekt. Hij viel in zijn eerste weken misschien niet eens zo op voor de buitenwacht, maar zonder zijn sturing is de structuur uit het elftal verdwenen.

Ricardinho
Cijfer: 5.5
Positie: linksback.
Status: basisspeler.
Is akelig wisselvallig. Zelfs tijdens wedstrijden is hij onpeilbaar. Soms goed, soms o zo slecht. Pakte in de eerste weken ook te gemakkelijk gele kaarten. Speler van 34 jaar, die normaal gesproken een jaar in Enschede actief is.

Nacho
Cijfer: 5
Positie: centrale verdediger/rechtsback.
Status: bankzitter.
De verwachtingen waren best hoog toen hij kwam, maar Nacho valt tot dusverre tegen. Verloor al snel zijn basisplaats, en weet bij zijn invalbeurten niet te overtuigen. Mist zichtbaar vertrouwen en is blessuregevoelig.

Cristian Gonzalez
Cijfer: 7
Positie: centrale verdediger.
Status: basisspeler.
Echte mandekker, die je om een boodschap kunt sturen. Begon moeizaam, maar groeide in het seizoen. Is een speler die je mee kunt nemen naar de eredivisie, mocht het zover komen.

Xandro Schenk
Cijfer: ?
Positie: centrale verdedigier
Status: bankzitter
Hoe moet je een speler beoordelen als hij nooit speelt? Deed mee in de openingswedstrijd tegen Sparta, scoorde toen een voldoende, maar verdween daarna uit beeld. Het roept de vraag op: waarom wilde de club hem per se hebben?

Matthew Smith
Cijfer: 7
Positie: middenvelder.
Status: basisspeler.
Bij zijn komst zei technisch directeur Ted van Leeuwen dat Smith een kadootje was van Manchester City. Dat blijkt. Prima speler van nog maar 18 jaar. Dat hij jong is, zie je uiteraard terug in zijn spel, maar liever te druistig dan iemand die je moet aansporen.

Rafik Zekhnini
Cijfer: 5.5
Positie: linkerspits.
Status: begon als bankzitter, maar staat de laatste weken in de basis.
Een plus/min, zeg maar. Viel de eerste weken zwaar tegen, maar liet tegen Jong PSV en Jong FC Utrecht zien dat er wel degelijk potentie in hem schuilt. Maar de jonge buitenspeler is nog fragiel en soms te slapjes. Nog geen onomstreden basisspeler op dit moment.

Ulrich Bapoh
Cijfer: 6
Positie: middenveld/linkerspits.
Status: bankzitter.
Krijgt het voordeel van de twijfel naar aanleiding van zijn seizoenstart en vanwege zijn jeugdige leeftijd. Dit is zijn eerste jaar bij de senioren. Maar de laatste weken laat hij niets zien als hij invalt. Is niet doorgegroeid. Zal snel weer moeten aanhaken, anders verliest hij straks zijn plek in de wedstrijdselectie als iedereen weer fit is.

Aitor
Cijfer: 6.5
Positie: rechterspits.
Status: basisspeler.
Zijn statistieken zijn prima. In de eerste weken was Twente zelfs volledig afhankelijk van zijn acties. Je moet er niet aan denken als hij wegvalt, dan blijft er aanvallend weinig meer over. Aitor heeft alleen geen ondergrens, en dat betekent dat hij op een mindere dag meteen dramatisch slecht is. Opvallend: hij staat al op 4 gele kaarten.

Javier Espinosa
Cijfer: 7
Positie: middenvelder/linkerspits.
Status: basisspeler.
Van alle spelers in de eerste divisie heeft hij de meeste succesvolle passes op de helft van de tegenstander. Dat hij goed kan voetballen, is geen discussie. Aan de bal is hij de beste speler. Maar Espinosa zonder bal is kwetsbaar. De Spanjaard is te gemakkelijk voor zichzelf. Heeft soms een spreekwoordelijke schop onder de kont nodig.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - foto: Lars Smook

Deel deze pagina: