Live Live

De markt heeft in Twente toekomst

Maandag 19 maart 2018 08:15

De markt heeft in Twente toekomst

Gestaag daalt het aantal kramen op Twentse markten. Toch zit voorzitter Henk Achterhuis van branchevereniging CVAH niet met de handen in het haar. „De markt zal echt blijven, maar wordt compleet anders.”

„Op de markt is je gulden geen daalder meer waard”, verwijst Enschedeër Henk Achterhuis naar een slogan uit vervlogen tijden. „Dat is voorbij. Maar dat is niet erg. Je ziet juist dat ondernemers die kwaliteit bieden het goed doen.”

De oud-visboer en voorzitter van de Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel (CVAH) heeft een uitgesproken mening over de toekomst van de Twentse warenmarkten. Het grootste deel van zijn visie komt naar voren in het recente onderzoek ‘Proeven & Ontmoeten’ van de CVAH.

In het rapport wordt de toekomst van de markt geschetst. De belangrijkste conclusies: food blijft met ‘ambachtelijk en vers’ als basis. Kledingkramen en andere non-food krijgen het nog moeilijker dan nu al het geval is. En klanten gaan andere eisen stellen, zoals consumptie ter plaatse, een specialistisch aanbod en vakkundig advies.„De markt wordt dus compleet anders, maar zal blijven bestaan.”

Sociale markt
Als Achterhuis een rondje over de Enschedese zaterdagmarkt maakt, gebeurt precies wat gewone klanten volgens hem ook moet overkomen: hij wordt herkend, gegroet en iedereen maakt een praatje. „Dat is wat je wilt als klant. Bij de supermarkt vraagt niemand hoe het met je is. Juist dat sociale maakt de markt zo sterk.”

Tegelijk moeten kooplui hun aanbod nog sterker aanpassen aan de wensen van de klant. En dat zit hem niet alleen in de producten die op de kraam liggen. Traditioneel „Veel kooplui denken redelijk traditioneel. Als een markt al jaren tussen 08.00 en 13.00 uur wordt gehouden, dan blijft dat zo. Maar dan hoor je ze wel klagen dat de handel pas om 11.00 uur op gang komt. Verschuif je verkooptijden dan ook iets. Er zijn al markten die op werkdagen tot 19.00 uur draaien. Dan pak je ook degenen die na hun werk boodschappen doen.”

Selectie aan de poort
Omdat er meer vraag is naar kwalitatief hoogwaardige producten- zoals biologische groenten en bijzondere kazen - moet er volgens Achterhuis een strengere ‘selectie aan de poort plaatsvinden’. „Ik zie kramen die de uitstraling van de markt als geheel geen goed doen. Volgens mij kun je dan beter met een kleinere markt doorgaan met enkel goede ondernemers.”

Die ‘goede ondernemers’ laten hun klanten proeven, kennen hun smaak en zijn er elke week, zegt Joke Bruins, die met drie volle tassen boodschappen huiswaarts gaat. Ze wijst overtuigd naar de kraam van Henk Luiten, midden op het plein. „Dat is onze groenteboer, zo voelt dat. Omdat het personeel leuk is, ze goed spul verkopen en met je meedenken. Dat is waarvoor je naar de markt gaat.”

Innovatie is nodig
Om de markt te kunnen verbeteren, raadt Achterhuis marktkooplui aan om- zoals onder meer in Almelo en Glanerbrug al gebeurd is - de markt te verzelfstandigen. „Dan blijft de markt alleen formeel van de gemeente, maar gaan de ondernemers zelf organiseren. Dat is niet zaligmakend hoor, maar je wakkert wel de drang naar innovatie en samenwerking aan. En dat is nodig.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - Foto: Annina Romita

Deel deze pagina: