Live Live

De Leo wordt 125, maar of-ie ook de 130 haalt?

Gepubliceerd: Vrijdag 09 november 2018 09:01

De Leo wordt 125, maar of-ie ook de 130 haalt?

Met een concert in de aula van Het Stedelijk Lyceum Kottenpark viert de Koninklijke Leo Harmonie morgen het 125-jarig bestaan. Het kon weleens het laatste jubileum zijn dat gevierd wordt, want er zijn plannen voor een fusie met het nog oudere Muziekcorps der voormalige Schutterij.

De Leo Harmonie repeteert elke donderdag in het clubgebouw van de Schutterij, aan de Blekerstraat. Het fusieproces begint in januari, vertelt bestuurslid Marcel Rikhof. „We beginnen een pilot om ons samen voor te bereiden op een voorjaarsconcert. Een fusie is de achterliggende gedachte. Je kunt het zien als een soort van snuffelen aan elkaar. We wachten het voorjaar af en dan worden de leden geraadpleegd.’’

Jongeren
De Leo Harmonie, in de volksmond ‘de Leo’, telt nu zo’n 50 leden, waarvan er 35 actief zijn. „Dat geeft meteen de problematiek aan”, zegt Rikhof. „We willen groter worden, maar dat valt niet mee. De jeugd heeft andere interesses. Er komen wel jongeren, maar ze gaan ook snel weer weg. Het is een beetje de tijdgeest. De aanwas is een bron van zorg. Maar ze kunnen wel een prima opleiding krijgen.”

Rikhof (58) speelt zelf al 48 jaar bij de Leo. „Bij ons in de straat was het óf voetbal óf muziek. Ik heb voor de muziek gekozen, net als mijn broer en mijn vriendjes.” Klarinet was zijn eerste instrument, later werden het de altsaxofoon en tenorsaxofoon. Op dit moment zijn alle instrumenten bezet bij de Leo. „Maar het zwaardere koper als trombone en bas én trompetten kunnen we altijd gebruiken. We zijn laagdrempelig. We selecteren niet aan de poort. Iedereen is welkom en dan maken we een passend traject.”

Rikhof constateert dat jeugdleden van vroeger terugkomen bij de harmonie, en noemt het een goede ontwikkeling. „Het heeft zich een aantal keren voorgedaan. Een neiging tot een trend? Ja, zo kun je het zeggen”, aldus Rikhof.

Alphons AriënsHet begon allemaal in september 1893, toen Alphons Ariëns, de kapelaan van de Jacobuskerk in Enschede, de Leo Harmonie oprichtte, genoemd naar paus Leo XIII. „Het was om de textielarbeiders afleiding te bezorgen en om de verleidingen van de drank te beteugelen”, zegt Rikhof. „Muzikanten lusten over het algemeen wel een biertje.”

Nog katholiek
Ariëns schreef destijds zelf: ‘Het houdt ze van een vroegtijdige verkering af en animeert het volksleven’, blijkt uit de annalen. „De katholieke signatuur hebben we nog wel, maar het aantal leden dat katholiek is, is niet bijster groot. Ik schat het in op 20 tot 25 procent.”

Voordelen hebben de katholieke roots zeker. „In september zijn we nog in Utrecht geweest om de mis voor de sterfdag van Alphons Ariëns op te luisteren”, zegt Rikhof. Ook voor het carnaval en bij kampioenschappen van katholieke voetbalclubs wordt de Leo vaak gevraagd.

WK voetbal
In 1949 werd de Leo koninklijk, vanwege ‘de bijzondere plaats in de samenleving’. Een ander hoogtepunt is het optreden in 1974 tijdens het WK voetbal, bij de wedstrijd Nederland - Oost-Duitsland.

Leuke ontwikkeling
Rikhof noemt dirigent Carel Jacobs, die de vereniging naar het hoogste niveau bij de amateurs bracht. „Veel muzikanten die bij ons zijn begonnen, hebben een leuke ontwikkeling doorgemaakt”, zegt Rikhof, en noemt namen als André Kerver, Herman Waanders, Edwin Steggink en Hans Rikhof. Een sociale en culturele rol spelen in de samenleving is nog steeds het doel van de club.

Het concert van zaterdag is ‘nagenoeg uitverkocht’. De Leo Harmonie treedt op in samenwerking met de Theaterobers. Het programma begint om 20.00 uur. Na afloop is er een afterparty in de hal.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, Lars Smook

Deel deze pagina: