Live Live

De Kop van Enschede, plan vol ambities en beloften

Gepubliceerd: Donderdag 18 oktober 2018 09:31

De Kop van Enschede,  plan vol ambities en beloften

Enschede zet wederom een stap op weg naar een nieuwe toekomst. Met de realisatie van ‘De Kop’. Hoe gaat de stad er straks uitzien? Dat is de grote vraag.

Eigentijdse architectuur. De afbeeldingen zijn slechts denkrichtingen en voorbeelden ter illustratie. Hoe de exacte invulling van het plan eruit gaat zien is nog niet bekend. © POLO Architects

Nu het plan voor de Kop van de Boulevard is omgedoopt tot De Kop en het op de tekentafel langzaam maar zeker vorm gaat krijgen, dringt pas echt door wat er de komende zes jaar staat te gebeuren. Een ontwikkeling met grootstedelijke allure, die het aanzien van Enschede voorgoed zal veranderen.

LIFE
Wie luistert naar de Belgische ontwikkelaar LIFE in de persoon van Jacky Scherens beseft dat het hem menens is. Scherens is niet het type ‘snelle jongen’. Hij en zijn bedrijf LIFE hebben oog voor hoe een binnenstad, of in dit geval een deel van de stad, eruit zou moeten zien om toekomstbestendig te zijn. Scherens praat vol liefde over Enschede, maar dan wel over hoe de stad er straks uitziet. „Wat goed is moet je behouden, maar je moet ook niet bang zijn om ingrepen te doen die het aanzien en beeld van de entree van de binnenstad voorgoed veranderen.”

Eigen identiteit
Er komen zes woongebouwen, elk met een geheel eigen identiteit en uitvoering. In de stadsdeelcommissie Centrum werd dinsdagavond de presentatie per onderdeel getoond. Behalve voor de 556 woningen is er plek voor 1015 vierkante meter aan kantoorruimte, 610 vierkante meter aan horeca en 1170 vierkante meter aan overige commerciële functies. „Bij kantoren hebben we het echt over functies op de begane grond van de verschillende woontorens”, zegt Scherens. „Die zogenaamde plint zal steeds ongeveer 4,50 of 5,50 meter hoog zijn. Maar er komen geen schreeuwerige neonreclames aan de gevels. De nadruk ligt echt duidelijk op zichtbare en toegankelijke entrees. Trappen, hellingbanen in de openbare ruimte zijn niet toegestaan.”

Groen en duurzaam
Bij de bouw wordt rekening gehouden met een samenhang in kleur van materialen en groenaccenten. De bouwlagen worden genuanceerd in geledingen, waardoor ze een sterk contact hebben met de publieke ruimte. Er komen rustige, kindvriendelijke, sociale en groene dakterrassen die alleen toegankelijke zijn voor de bewoners en hun gasten. De daken die niet toegankelijk zijn zijn buffers voor het regenwater, dat vertraagd wordt afgevoerd. Verder zullen die daken worden gebruikt voor het opwekken van energie. Ook in de openbare ruimte zal groen een grote rol spelen.

Parkeren
Parkeren zal gebeuren in een nieuw aan te leggen ondergrondse parkeergarage onder het woongebied. Daarbij zal een verbinding worden gemaakt met de Van Heekgarage. „Er komen 400 plekken waarvan er 100 koopgebonden zijn aan appartementen, de overige 300 zijn bestemd voor huurders, bezoekers van de appartementen en dagjesmensen. Want de ervaring leert dat veel plekken onbenut blijven gedurende de dag.”

Een bijzondere plek wordt de Stadskamer. Het publieke hart van De Kop met een sterk groene uitstraling. Met paden, gras, beplanting, bomen en water. „Het wordt een plek om heerlijk te vertoeven, waarbij sociaal contact wordt gestimuleerd”, zegt Scherens. „Er komen aangename verblijfsruimten voorzien van schaduw en banken, terrassen bij de horeca en ‘speelaanleidingen’ voor de kinderen.

Fasering
Als alle procedures zijn afgerond hopen de betrokken partijen in de zomer van 2019 te kunnen beginnen met de sloop en de bouw van de verschillende onderdelen. Dat gaat in vier fases. In 2020 zullen de eerste woningen worden opgeleverd. Het uiteindelijke plan zal uiterlijk in 2025 volledig gerealiseerd moeten zijn, inclusief alle veranderingen in de openbare ruimte.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: POLO Architects

Deel deze pagina: