Live Live

De buurt heeft een stem in het nieuwe Fazantplein in de wijk Mekkelholt

Gepubliceerd: Vrijdag 05 juli 2019 11:30

De buurt heeft een stem in het nieuwe Fazantplein in de wijk Mekkelholt

De rotte kies in de wijk Mekkelholt is getrokken en maakt plaats voor een autoluw en groen Fazantplein. De buurt geeft mede vorm aan het nieuwbouwplan van de corporatie De Woonplaats.

Buren hebben een stem gehad in de inrichting van het nieuwe Fazantplein en het bouwplan voor dit deel van Mekkelholt. „Dat doen we al vaak bij sloop en vervangende nieuwbouw voor terugkeerders, maar dit is de eerste keer dat omwonenden er vanaf het begin bij zijn betrokken”, zegt Claudia Huijbers van de corporatie De Woonplaats.

Metamorfose
De metamorfose van het Fazantplein kent een lange voorgeschiedenis. In tegenstelling tot Mekkelholt is eerder flink geïnvesteerd in de omliggende wijken Roombeek en Deppenbroek. Op het Fazantplein kwamen veel winkels leeg te staan doordat ondernemers verhuisden naar Op de Brouwerij in Roombeek en het eveneens nabijgelegen Deppenbroek.

Het afgelopen jaar zijn de verouderde gebouwen gesloopt. Op de braakliggende terreinen verrijzen vanaf oktober drie complexen met in totaal 76 appartementen en een hofje met negen eengezinshuizen.

Privacy
Het aantal nieuwe woningen stond op voorhand vast, maar bij de aanbesteding moesten bouwbedrijven rekening houden met de wensen van omwonenden. „Het bewonerspanel bestond niet alleen uit huurders, maar vooral uit huiseigenaren uit de buurt”, aldus programmamanager Arjan Kiewiet van de corporatie. „Ze hebben meegepraat over zaken als gebruik van materialen en de kleur steen. Privacy was verder vooral een aandachtspunt. Ze willen zoveel mogelijk inkijk voorkomen. En ze willen maatregelen om de overlast voor de buurt tijdens de nieuwbouw te beperken.”

Positief
Mede op basis hiervan is het werk gegund aan bouwer Plegt-Vos en architect LKSVDD. Het bouwplan is deze week op een informatieavond gepresenteerd aan de omwonenden. Wijkcoördinator Johan oude Breuil: „De reacties zijn positief.”

Jauke Klein van Plegt-Vos verwacht dat de woningen in oktober 2020 worden opgeleverd. „Bijzonder aan de appartementen zijn onder andere de ruime balkons. De woningen worden duurzaam. Ze krijgen een aansluiting op de stadsverwarming en op de daken komen zonnepanelen.”

Rondrijplein
Als volgend najaar de nieuwbouw in een eindstadium verkeert begint de gemeente met de herinrichting van het plein. „Het is nu nog een stenen vlakte, een rondrijplein”, typeert Kiewiet. „Het wordt een autoluw plein. Door de inrichting ontstaat de indruk dat de auto er te gast is. De tegels gaan er uit en er komt veel groen voor terug. Ook worden er twee bovengrondse wadi’s aangelegd. De kwaliteit van de leefomgeving in Roombeek wordt doorgetrokken naar Mekkelholt.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, tekening: Plegt-Vos/Woonplaats

Deel deze pagina: