Live Live

De bouw van nieuwe kantoren stokt in Twente

Gepubliceerd: Zaterdag 07 september 2019 09:03

De bouw van nieuwe kantoren stokt in Twente

De ontwikkeling van nieuwe kantoren in Twente stokt, omdat de prijzen van nieuwbouw te hoog zijn. Realisatie van één vierkante meter kantoorruimte kost tegenwoordig gemiddeld 1500 euro. Afgezet tegen de relatief lage Twentse huurprijzen is dat te duur voor ontwikkelaars om rendement te kunnen maken.

Dat bleek vrijdag in een bijeenkomst rond het tienjarig bestaan van Creatieve Campus (Cee Cee) in de wijk Roombeek. Op de Cee Cee zelf is geen vierkante meter kantoor meer te huur. Er werken nu 1320 mensen, vooral bij bouwers van websites, IT-bedrijven, (online) marketingbureaus en bij reclamebureaus.

Huurprijs
De huurprijs voor kantoren in Twente bedraagt op courante locaties 110 à 120 euro per vierkante meter. Als er nieuwe kantoren worden bijgebouwd, moet de huurprijs omhoog. Of ontwikkelaars moeten heel creatief zijn om de prijs te drukken. Probleem is volgens Sven Brookhuis, ontwikkelaar van kantoren uit Almelo, dat institutionele beleggers (pensioenfondsen, verzekeraars e.d.) nog maar nauwelijks in kantoren in de provincie willen investeren. „Die trekken zich terug in de Randstad.”

Banken
Daar komt nog bij, dat ook de Nederlandse grootbanken, vanwege het risico, niet meer dol zijn op investeringen in bedrijfsmatig vastgoed. Banken hebben tijdens de crisisjaren tal van vastgoedbeleggers failliet zien gaan, waardoor ze grote afwaarderingen moesten doen. Ze willen daarom minder vastgoed op hun balansen. Twentse vastgoedontwikkelaars kloppen daarom tegenwoordig steeds vaker aan bij de Volksbank in Gronau en de vestiging Enschede van de Zweedse Handelsbanken.

Stijgen
„In Twente is een situatie ontstaan waarin nieuwe kantoren vooral moeten worden gefinancierd door particuliere investeerders en regionale ontwikkelaars”, zegt Sven Brookhuis. „De grote landelijke partijen hebben nog maar weinig trek.” Hij voorspelt dat de huurprijzen van kantoren in Twente de komende jaren zullen stijgen tot 150 euro per vierkante meter.

Mede vanwege gebrek aan interesse bij de grote jongens, konden Brookhuis en zijn echtgenote Renate Kemna met hun investeringsbedrijf Entweder vorig jaar het voormalige hoofdkantoor van Grolsch in Roombeek (7.000 vierkante meter) kopen. Het pand heeft intern een volledige metamorfose ondergaan – totale investering ruim vijf miljoen euro - en is na een jaar al volledig verhuurd.

Creatieve Campus Enschede bloeit: 9000 vierkante meter kantoor er bij
Sven Brookhuis, ontwikkelaar van kantoren uit Almelo, heeft de laatste drie nog braakliggende grote kavels op de Creatieve Campus in Roombeek gekocht en gaat daarop een nieuw kantoor met in totaal 9.000 vierkante meter kantoorruimte ontwikkelen.

Dat vergt een investering van ruim tien miljoen euro. Hij zit komende week met stedenbouwkundige Pi de Bruijn, die namens de gemeente de regie voert over Roombeek, om tafel om de definitieve vormgeving van het kantoor te bespreken.

Brookhuis denkt de bouwprijs – een daarmee de verhuurprijs - in de hand te kunnen houden door ‘slim te gaan bouwen.’ „Het nieuwe kantoor krijgt een industriële uitstraling; dus geen systeemplafonds en vloerbedekking. Dat scheelt al. Bovendien wordt het zo ingedeeld dat het in de toekomst relatief eenvoudig kan worden omgebouwd tot wooneenheden of winkelruimte, mocht dat nodig zijn.”

Sven Brookhuis heeft een duidelijke visie over hoe het verder moet met de Creatieve Campus. „Het moet een echte stadscampus worden, waar je tussen de kantoren kunt recreëren, waar een urban gym is en tafelspellen staan. Daarin passen geen auto’s. Niet bij ons op het terrein en ook niet in de omgeving. Die moeten er naar mijn idee uit en allemaal naar de parkeergarage, waarvan nu de bovenste drie verdiepingen niet in gebruik zijn. De gemeente heeft toegezegd te willen meedenken over die aanpassingen.”

Grootste huurder in het oude Grolsch-kantoor, dat Brookhuis met zijn bedrijf Entweder vorig jaar kocht, is Take Away.com – het moederbedrijf van Thuisbezorgd. Take Away betrekt vanwege uitbreiding komende week met 150 man twee etages in het voormalige hoofdkantoor van de brouwerij. Met Take Away is meteen de grootste huurder op de hele Creatieve Campus genoemd. Er werken nu 660 mensen, vorig jaar waren dat er nog 400. Take Away is met zijn callcenter, IT-afdeling en de afdelingen partnerservices (ondersteuning van aangesloten restaurants) en de verkoopafdeling op de Cee Cee gevestigd. Ter illustratie: zeven jaar geleden werkten er nog maar 55 mensen voor Take Away in Enschede.

De coöperatie Cee Cee Spot huurt een vleugel van het voormalige Grolsch-kantoor. Daar zijn momenteel 45 start-ups (één tot en met vijf werknemers) gevestigd, terwijl 80 zzp-leden er af en toe een bureau huren. De start-ups betalen minder huur dan de grote bedrijven in hetzelfde kantoor. Volgens de filosofie van Sven Brookhuis is de aanwezigheid van start-ups nodig om de schwung er in te houden. „Deze jonge ondernemers zorgen voor creativiteit, innovatie en geven kleur aan de omgeving. Ze zijn inspirerend voor de andere huurders.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Ruben Schipper

Deel deze pagina: