Live Live

D66 wil 1,2 miljoen bomen planten in Overijssel

Gepubliceerd: Maandag 11 februari 2019 08:46

D66 wil 1,2 miljoen bomen planten in Overijssel

D66 wil 1,2 miljoen nieuwe bomen in Overijssel planten, voor elke inwoner van Overijssel één. Ook moet er om de 100 kilometer een waterstof- tankstation komen.

Dat staat in een plan dat de provinciale D66-afdelingen vandaag presenteren. De liberaal-democraten willen daarmee het klimaat nadrukkelijk onderdeel laten zijn van de campagne voor de verkiezingen voor Provinciale Staten op 20 maart.

Behalve in bomen en waterstofstations wil D66 ook investeren in zonnepanelen die geïntegreerd worden in fietspaden en geluidswallen. De kern van de boodschap: de provincies moeten meer investeren ten behoeve van het klimaat.

Concreet stelt de partij voor in Overijssel 622 miljoen euro te besteden aan het klimaat. Daarvan is een deel verschuiving van geld en een deel (372 miljoen euro) extra geld.

Geen wegenbelasting
De twaalf provinciale D66-afdelingen willen in totaal 5,3 miljard euro investeren in onder andere schone energie, laadpalen, onderwijs en isolatie van huizen. Andere maatregelen zijn het meewegen van de CO2-prijs bij aanbestedingen, grond van de provincie ter beschikking stellen om schone energie op te wekken, inzetten op elektrische bussen en treinen en eigenaren van elektrische auto’s geen wegenbelasting laten betalen.

Ook wil D66 ‘erop toezien’ dat bedrijven die via vergunningverlening onder provinciaal toezicht staan, energiebesparende maatregelen nemen en de CO2-uitstoot verminderen. Daarnaast wil de partij dat het provinciale beleid voor de agrarische sector alleen nog maar gericht is op verduurzaming en kringlooplandbouw.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - foto: Frans Nikkels

Deel deze pagina: