Live Live

D66-lid in Enschede: ‘Aansluiting onderwijs-arbeidsmarkt moet verbeteren’

Gepubliceerd: Woensdag 13 maart 2019 10:17

D66-lid in Enschede: ‘Aansluiting onderwijs-arbeidsmarkt moet verbeteren’

Als Janarthanan Sundaram alle kandidatenlijsten voor de statenverkiezingen bekijkt, strijden verbazing en onbegrip om voorrang bij de democraat. „Als ik zie dat hooguit vier, vijf partijen een kandidaat uit Enschede op een verkiesbare plek hebben staan, dan vraag ik me af: nemen we de provincie wel serieus?”

Het zijn Provinciale Staten maar, die indruk beklijft bij de Enschedese nummer 2 van D66 als hij de lijsten beziet. „Enschede, de grootste stad van de provincie, stad van de UT en een belangrijk economisch centrum in Overijssel, zou straks wel met wat meer statenleden vertegenwoordigd mogen zijn in Zwolle. CDA, PvdA, VVD - klassieke bestuurderspartijen - hebben géén Enschedeër de eerste drie. Ik begrijp dat niet”, zegt Janarthanan Sundaram.

Statenlidmaatschap
Het heeft de schijn van dat de Enschedese politiek de provincie niet voor vol aanziet. Waar de ambitie van aspirant-politici om gemeenteraadslid te worden doorgaans redelijk groot is, daar lijkt het statenlidmaatschap nauwelijks in trek.

Lokale politiek
„Ten onrechte”, zegt Sundaram. „Natuurlijk is de lokale politiek belangrijk, maar dat is de provincie, als de bestuurslaag die voor de verbindingen tussen steden en regio's zorgt, net zo goed. We kunnen het in Enschede nog zo goed doen, als je buiten de stad alleen maar in de file staat en in het buitengebied niet mobiel bent, dan hebben we een probleem.”

Enschede zou dan ook zijn politieke 'toppers' naar Zwolle moeten sturen. Sundaram wordt zo goed als zeker als Statenlid. „Of dat als topper of kampioen is, mogen anderen beoordelen.”

Belangen
Feit is, weet hij, dat er in de provincie geld beschikbaar is om dingen te verwezenlijken. Voor Enschede, voor Twente, voor andere regio'. „Alleen met het Energiepact is al 750 miljoen euro beschikbaar. We kunnen hopen en afwachten of andere, van buiten de regio, onze belangen behartigen. Maar je kunt er als politicus ook zelf gaan zitten.”

Dat doet de als tweede D66'er geklasseerde Sundaram. „Al moet je de voorkeurstemmen voor anderen altijd afwachten.”

Ambitie
Over zijn ambitie straks als Statenlid: „Ik wil in elk geval zorgen dat de aansluiting onderwijs-arbeidsmarkt sterk verbeterd. Ik weet dat Eddy van Hijum als gedeputeerde daar al veel goed heeft gedaan - alle lof. Maar zeg ik: ga daar mee door. Twente heeft veel talent in huis, zeker ook in het mbo. Dat moet tot zijn recht komen. Daar wil ik me sterk voor maken.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita

Deel deze pagina: