Live Live

D'RAN festival in Enschede mikt op 5.000 bezoekers

Gepubliceerd: Vrijdag 19 april 2019 12:46

D'RAN festival in Enschede mikt op 5.000 bezoekers

D’RAN slaat op vrijdag 17 en zaterdag 18 mei de tenten op in Roombeek. Na een regenachtige ouverture in 2017 mikt het festival van durf, democratie en dialoog dit jaar op vijfduizend bezoekers. „Als we dat niet halen moeten we ons achter de oren krabben.”

Het geanimeerde gesprekje illustreerde in alle eenvoud de kracht en betekenis van het publieksevenement. Burgemeester Onno van Veldhuizen die zich op ontspannen wijze onderhoudt met een leerling van het ROC van Twente. Het was wat Rob Dieleman betreft hét beeld van D’RAN in september 2017. „Dat is wat je wilt: een burgemeester die ongedwongen praat met een studente. Het geeft aan wat we met D’RAN willen zijn. Een ontmoetingsplek voor iedereen”, zegt de projectleider.

Ontelbare workshops
De gewone man uit de volkswijk die een worstje eet met een lid van de Rotary. D’RAN wil ze bijeen brengen en werkt na de pauze in 2018 voor de tweede editie aan een breed en klinkend programma, dat inmiddels nagenoeg ‘klaar’ is. Met het vaasje van premier Rutte als handelsmerk en een voorbeeld van een te koesteren maar breekbare samenleving wordt gewerkt aan een festivalagenda met ontelbare workshops en spreekbeurten.

Musical
Ook wordt tijdens D’RAN de aanzet gegeven voor een nog te produceren musical, waarvoor tijdens het festival auditie wordt gedaan en voeren studenten van Saxion een toneel op over armoede. Verder komen raadsleden uit alle 25 gemeenten in Overijssel bijeen voor wat de grootste raadsvergadering ooit moet worden. Onderwerp: gemeenschappelijk regelingen als de Technology Base en de Veiligheidsregio en hun democratische legitimiteit.

Elementen volop dus tijdens D’RAN. En hoewel er nog wordt gewerkt aan de programmering is duidelijk dat de tweede editie met de oud-politici Jan Terlouw en Bas de Gaay Fortman prominente gasten kent. D66’er Terlouw zal in Roombeek oproepen ‘in opstand te komen’ en oproepen tot verzet, terwijl voormalig PPR-leider De Gaay Fortman het belang en de betekenis van de Grondwet zal belichten. Met Thorbecke, de grondlegger van de constitutie, kunnen bezoekers een selfie maken.

Doel
Wat hoopt het festival te bereiken? „Dat niet alleen mensen uit de bekende bubbel hier binnenlopen en een kijkje nemen”, zegt Dieleman. Hij wil een zo breed mogelijk publiek trekken. „Het zou mooi zijn dat er behalve D66’ers ook mensen uit Pathmos een worstje komen eten. Als ze dan na een half uur alweer weg zijn, dan geeft dat niet. Als ze volgend jaar dan toch weer terugkomen, omdat D’RAN toch bij ze is blijven hangen, dan is dat al winst.”

D’RAN is geënt op het democratiefestival Folkemødet, dat al een paar jaar meer dan honderdduizend bezoekers als een toeristische attractie naar het eiland in de Oostzee trekt. Voormalig ambtenaar Boudewijn Rip van de gemeente Enschede stelde voor een vergelijkbaar evenement in Enschede op poten te zetten en zag zijn idee dus twee jaar geleden bekroond met de eerste aflevering.

Verplicht bezoek
Bij die primeur speelde het ROC van Twente een prominent rol. De mbo-instelling vaardigde een groot aantal studenten af naar de eerste D’RAN. De studenten werden destijds min of meer verplicht om, als praktijkonderdeel van het vak Burgerschap, een flinke hoeveelheid workshops te volgen. Dieleman: „Dat werkte goed. Politici die een bijdrage leverden werden gedwongen begrijpelijker te spreken. Ik herinner me een spreekbeurt over de ondergrond en de risico’s die bij dat onderwerp spelen. Het zei veel studenten maar weinig. Zoutcavernes, AkzoNobel, het was ze niet bekend. Dat moet ook voor de politici verhelderend hebben gewerkt.”

„Het is nu zaak door te groeien”, zegt projectleider Dieleman, die er daarbij voor waakt D’RAN als het ‘Oeral van de politiek’ te omschrijven. „Politiek, dat is toch een woord dat veel mensen afschrikt. We willen toch ook vooral een gezellig evenement zijn. Dus Oerol van de politiek, ik weet niet of dat werkt.”

Ruimte voor ontspanning
Behalve de meer zware onderwerpen moet er ook ruimte voor ontspanning zijn bij D’RAN. „Je moet dat worstje kunnen eten, iets kunnen drinken en er moet ook letterlijk muziek in zitten. Dat laatste bedoel ik zo breed mogelijk. Niet alleen het strijkorkestje moet komen spelen, als het aan mij ligt treden ook Jannes en Marga Bult hier op.” Wat niet wil zeggen dat de Drentse volkszanger en de Songfestival-deelneemster ook D’RAN daadwerkelijk komen opluisteren. „Bij wijze van voorbeeld noem ik die twee maar even. We zijn nog volop bezig met het programma. Dus ook met de muziek.”

Eén ding wil hij wel zeggen. „Mark Rutte komt niet. We hebben het wel geprobeerd. Dat vaasje hè, dan doe je toch een poging. Maar hij kan niet.” Het gevarieerde programma moet ook zonder de premier tenminste vijfduizend bezoekers trekken. „Halen we dat niet, dan moeten we ons achter de oren krabben en gaan nadenken over hoe we verder moeten.”

Voor meer informatie: dranfestival.nl.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita

Deel deze pagina: