Live Live

Crisis is ver weg op Twentse vastgoedmarkt: vraag naar kantoren en bedrijfsruimte stijgt

Gepubliceerd: Woensdag 11 september 2019 18:12

Crisis is ver weg op Twentse vastgoedmarkt: vraag naar kantoren en bedrijfsruimte stijgt

Van een naderende economische recessie is op de markt voor zakelijk vastgoed in Twente niets te merken. Er wordt veel bedrijfsruimte bijgebouwd en de huren van kantoren en bedrijfshallen in de regio stijgen vanwege het krappe aanbod.

Wat opvalt: het Twentse bedrijfsleven groeit op eigen kracht. Investeerders en nieuwe bedrijven van buiten de regio melden zich nauwelijks. Een uitzondering vormt het XL Businesspark bij Almelo, waar onder meer de Heylen Group uit België fors investeert in logistieke centra.

Dat bleek bij de presentatie van de Vastgoedrapportage Twente in Almelo. De Twentse vastgoedwereld was daar bijeen om de cijfers van het achterliggende jaar door te nemen. Conclusie: de vooral in Enschede oververhitte markt voor winkels is afgekoeld, maar het gaat nog steeds goed. De vraag naar kantoren en bedrijfsruimte stijgt in de hele regio nog steeds en de markt voor winkels is stabiel.

Kantoren
Zoals zaterdag al geconstateerd in deze krant, is de vraag naar kantoorruimte groot, maar worden er toch weinig nieuwe kantoren bijgebouwd in Twente. Dat komt doordat institutionele beleggers en verzekeraars zich terugtrekken in de Randstad en banken minder vastgoed op hun balans willen. Want banken hebben tijdens de laatste vastgoedcrisis fors moeten afboeken door faillissementen van beleggers en projectontwikkelaars.

Renovatie
„Wat je nu ziet, is dat bestaande kantoren worden opgeknapt en zodanig worden geïsoleerd en van zonnepanelen voorzien dat ze energielabel-A toegekend krijgen. Verbouwingen en renovatie door de eigenaren zelf willen banken nog wel financieren”, zegt Roy Duijn, partner bij Snelder Zijlstra Bedrijfsmakelaars in Enschede. Duijn noemt ict-bedrijf Sigmax dat deels naar Mazars aan de Hengelosestraat verhuist, als voorbeeld. Dat kantoorgebouw wordt in z’n totaliteit (2450 vierkante meter) gehuurd en wordt eerst gerenoveerd. Hetzelfde met expediteur Transheroes, die van Rijssen naar Hengelo verhuist en daar het oude kantoor van Enexis (5600 vierkante meter) betrekt nadat dit is opgeknapt.

In heel Twente is over de eerste helft van dit jaar al 50.600 vierkante meter kantoorruimte verhuurd, een stijging van maar liefst 82 procent ten opzichte van het laatste half jaar van 2018. Wouter Tijhuis van de Stichting Vastgoedrapportage Twente: „Kantoren die helemaal leeg staan, vind je vrijwel nergens meer. Het zijn vooral kleine plukjes die her en der nog te huur zijn.”

Bedrijfsruimte
In de hele regio werd in de eerste zes maanden van 2019 4 procent meer bedrijfsruimte verhuurd, dan in het laatste half jaar van 2018. De regionale markt voor bedrijfsruimte begint zo krap te worden dat er al wel wordt bijgebouwd. Vooral door bedrijven voor eigen gebruik, maar ook voor de verhuur. Bijvoorbeeld op Veldkamp-Oosterveld op de grens van Hengelo en Borne.

Winkels
Nadat de vraag naar winkelruimte voor in het centrum van Enschede enorm was, stabiliseert de regionale winkelmarkt. Enschede blijft hier de regionale topper, al dient er zich ook een probleem aan: Hudson’s Bay sluit eind dit jaar. Er komt ruim 9000 vierkante meter winkeloppervlak vrij. ,,Dat hele pand verhuren aan één gebruiker gaat niet meer lukken”, voorziet bestuurslid Rob Temmink van de Stichting Vastgoed Rapportage. „Verkavelen, verhuur aan verschillende formules”, is volgens Temmink de beste oplossing. „De locatie is top, verhuur van de begane grond en eerste etage gaat wel lukken. Voor de overigen etages voorziet Temmink een woon- en/of kantoorfunctie’voor het pand, dat eigendom is van het pensioenfonds voor het slagersbedrijf. „De gevels zijn open te maken, zodat je van alle kanten daglicht hebt. Dat is een groot voordeel.”

Hengelo
Ook de begane grond van het recent door C&A verlaten winkelpand in Hengelo wordt verkaveld en de bovenste etages krijgen vrijwel zeker een woonfunctie. In Hengelo, waar het in de binnenstad al jaren kommer en kwel is vanwege leegstand, is sprake van een ‘nieuwe vibe’, constateert bedrijfsmakelaar Roy Duijn. Er stond per 1 juli 8 procent minder winkelruimte leeg in Hengelo. Duijn: „De herinrichting van het gebied rond de Lambertuskerk is geslaagd en er komt horeca bij aan het Burgemeester Jansenplein, tegenover het stadhuis. Dat brengt leven in de brouwerij. Nu nog snel duidelijkheid brengen over wat er met het marktplein gaat gebeuren, nu het Hijschgebouw er niet komt. Sommige winkeliers laten daarvan afhangen of ze in Hengelo gaan huren of niet.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Google Streetview

Deel deze pagina: