Live Live

Criminele marktplaats is populair in Twente

Gepubliceerd: Zaterdag 10 augustus 2019 04:12

Criminele marktplaats is populair in Twente

In openbare chatgroepen worden in Twente volop drugs, wapens en andere verboden spullen verhandeld. De politie houdt het in de gaten en onderneemt actie, maar het lijkt criminelen allerminst af te schrikken.

Twentse criminelen gebruiken de chatapplicatie Telegram om hun handel te drijven en uitvoerders voor illegale klussen te vinden. Dat blijkt uit onderzoek van deze krant, die toegang had tot verschillende chatgroepen die dienstdoen als criminele marktplaatsen.

Duizenden gebruikers
In de chatgroepen met namen als Handel Oost Nederland en Straatmarkt Oost Nederland zitten tot wel duizenden gebruikers die onder een alibi met hun producten en bijbehorende prijzen adverteren. Ook sturen ze foto’s rond van onder meer xtc, vervalste creditcards en van bankafschriften waarop transacties van tienduizenden euro’s te zien zijn.

Ook het zoeken naar ‘vissers’ is populair. Dat zijn oplichters die op echte verkoopsites hengelen naar de bankgegevens van nietsvermoedende gebruikers. Een enkeling vermeldt in de advertenties ook de regio waarin gewerkt wordt. Daarbij worden ook steden als Enschede, Almelo en Hengelo genoemd.

Arrestaties leiden niet tot stop
Vrijdag onthulde deze krantdat de politie recent maandenlang in een chatgroep op Telegram infiltreerde en zo genoeg bewijs verzamelde om een wapenhandelaar uit Den Helder jarenlang achter de tralies te krijgen. Maar hoewel de chattende criminelen in gesprekken blijk geven van waakzaamheid leidde de arrestatie van meerdere Telegram-gebruikers niet tot het stoppen van de groepen. Nog altijd worden er dagelijks honderden berichten met aanbiedingen en vragen geplaatst.

Privé
Het van oorsprong Russische Telegram is populair, omdat het gebruikers absolute anonimiteit zegt te bieden. De ontwikkelaars reageerden niet op vragen van deze krant, maar op de website van de applicatie staat dat de inhoud van chats en groepen privé is. Daarom wordt niet ingegaan op eventuele verzoeken om illegale inhoud te verwijderen. Alleen gegevens van terrorismeverdachten worden op verzoek met veiligheidsdiensten gedeeld.

Drugs op elk adres in Twente
Deze krant kreeg tijdens de contacten met criminelen het verzoek om diefstallen te plegen voor geld en kreeg binnen enkele minuten na een valse oproep een verboden vuurwapen aangeboden. Ook bieden meerdere verkopers uit de regio harddrugs aan, die op elk gewenst adres in Twente worden afgeleverd.

De politie zegt op de hoogte te zijn van de criminele marktplaatsen, maar wil niet prijsgeven welke maatregelen genomen worden. „Dan laten we ons onnodig in de kaarten kijken,” aldus een woordvoerder.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Pixabay

Deel deze pagina: