Live Live

Concordia mag in Enschede weer officieel theater programmeren

Gepubliceerd: Maandag 03 december 2018 16:41

Concordia mag in Enschede weer officieel theater programmeren

Theater Concordia krijgt zijn officiële status terug. De programmering van muziek, toneel, cabaret en kindervoorstellingen hoort met ingang van januari weer bij de opdracht die Concordia van de gemeente krijgt.

Dat Concordia de gemeentelijke subsidie nu ook mag gebruiken om theatervoorstellingen te programmeren, is logisch. Met ingang van volgend jaar krijgt de culturele instelling immers het Vestzaktheater onder haar vleugels. Directeur Rein Kroes stopt en de continuering van het kleine theater aan de Walstraat is gevonden in een ‘overname’ door Concordia. Daar hoort bij dat Concordia met subsidie theater programmeert.

Erkenning
Toch ziet directeur Willem Jaap Zwart de vernieuwde opdracht van de gemeente ook als een erkenning. De theaterpoot van Concordia was vijf jaar nog geleden ten dode opgeschreven. De gemeente moest bezuinigen op kunst en cultuur en schrapte de theatersubsidie aan de culturele instelling. Concordia moest zich beperken tot film, beeldende kunst en cultuureducatie.

Verlies
Dankzij enorme protestacties vanuit de lokale samenleving én de landelijke theaterwereld werd voorkomen dat de theaterzaal aan de Oude Markt uitsluitend nog voor film gebruikt kon worden. De gemeente besloot het theater nog twee jaar te helpen (met 150.000 euro) en Concordia moest intussen op zoek naar nieuwe manieren om de programmering te bekostigen.

Dat lukte, nota bene in een tijd dat het economisch slecht ging. Concordia wist de inkomsten omhoog te brengen en tegelijk meer bezoekers naar het theater te krijgen. Concordia is er nog niet, meldt Willem Jaap Zwart. ,,We hebben nog steeds een verlies van 30-40.000 euro per jaar. De bodem van ons eigen vermogen komt in zicht.” Dat betekent dat de inkomsten verder omhoog moeten. In 2020 moet Concordia in ieder geval quitte draaien.

Hotspot
Van de nieuwe theateropdracht van de gemeente wordt Concordia overigens niet rijker. De subsidie, volgend jaar 948.000 euro (waarvan 60.000 euro voor het Vestzaktheater), blijft nagenoeg gelijk. Willem Jaap Zwart meldt desgevraagd dat de subsidie voor het Vestzaktheater niet wordt gebruikt voor voorstellingen in de bonbonnièrezaal van Concordia. ,,De druk op deze zaal is al hoog doordat er ook films draaien. Het zal eerder zo zijn dat de activiteiten in het Vestzaktheater groeien. Dat moet een culturele hotspot worden.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Pixabay

Deel deze pagina: