Live Live

Conciërgewoning oude Ambachtsschool wijkt voor parkeerplaatsen

Gepubliceerd: Dinsdag 11 december 2018 08:27

Conciërgewoning oude Ambachtsschool wijkt voor parkeerplaatsen

De oude conciërgewoning van de Ambachtsschool wordt binnen afzienbare tijd gesloopt. De Stichting Cultureel Erfgoed Enschede heeft er dubbele gevoelens bij.

Op het oog lijkt de dienstwoning van de voormalige Ambachtsschool aan de Boddenkampstraat niet zo heel bijzonder. Gewoon een oud huis naast de monumentale school die momenteel wordt verbouwd tot appartementencomplex.

Monument
Maar net als de school heeft de conciërgewoning uit het begin van de vorige eeuw een zekere architectuurhistorische waarde. De nieuwe eigenaar van de Ambachtsschool laat het complex zoveel mogelijk in oorspronkelijke stijl renoveren en moet dat ook, aangezien het een gemeentelijk monument is.

Bestemming
Voor de dienstwoning is echter geen nieuwe bestemming. De woning moet wijken voor parkeerplaatsen op eigen terrein voor de toekomstige bewoners, zegt directeur Ton Harthoorn van projectontwikkelaar Renpart uit Den Haag. „De woning is vergund om te slopen.” Wanneer de sloop begint, weet hij nog niet.

Mansardekap

De Stichting Cultureel Erfgoed Enschede, die kritisch waakt over architectonisch waardevolle panden, vindt het jammer. Volgens de stichting is de conciërgewoning bijzonder vanwege het dak. Dat is nog de originele constructie, een zogeheten mansardekap, uit 1922.

Bombardement
De Ambachtsschool had ooit ook zo’n karakteristieke kap, met kapellen en een klein torentje. De kap van het schoolgebouw werd bij een bombardement in de Tweede Wereldoorlog verwoest en is in 1950 vervangen door een soberder constructie die afbreuk heeft gedaan aan de grandeur van het gebouw. Alleen op de dienstwoning is de oorspronkelijke kapvorm behouden.

De stichting wijst erop dat de school en de dienstwoning een geheel vormen, zoals erfgoedadviseur Het Oversticht een aantal jaren geleden constateerde in zijn waardestelling. De dienstwoning maakt deel uit van het stedenbouwkundig ensemble van de bekende architect Beltman. Het is volgens Het Oversticht een van de onderdelen van het ensemble die het waard zijn om te worden behouden.

Advies
Het Oversticht stelde het rapport op verzoek van de gemeente Enschede op. Gemeenten volgen een advies van Het Oversticht doorgaans, maar in dit geval werd het achterhaald door allerlei ontwikkelingen. De gemeente verkocht in 2016 de al jaren leegstaande Ambachtsschool aan projectontwikkelaar Renpart. Die heeft commercieel belang bij veel parkeerplaatsen op eigen terrein, want dat levert extra geld in het laatje op. De conciërgewoning staat dat in de weg, en wordt daarom gesloopt.

De stichting berust erin dat de gemeente een sloopvergunning heeft verleend. Burgers in Enschede hebben zich het lot van de conciërgewoning kennelijk ook niet zo aangetrokken.

Sloop
Tegelijk is men blij dat het aftakelingsproces van het schoolgebouw is gestopt en dat het monumentale complex met een aantal specifieke kenmerken toch behouden blijft. „Als het aan de vorige eigenaar (de gemeente) had gelegen, was wellicht sloop op termijn het enige alternatief geweest. Zorgplicht voor erfgoed is voor een gemeente als eigenaar van een dergelijk pand kennelijk een onmogelijke opgave”, aldus de nieuwsbrief van de stichting.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita

Deel deze pagina: