Live Live

Column Jan Visser 9 november 2018

Gepubliceerd: Vrijdag 09 november 2018 09:34

Column Jan Visser 9 november 2018

Nieuw!!!
 
Ik ben een digibeet, een a-technisch persoon, waar sommige ontwikkelingen aan voorbij gaan. Sommige van die ontwikkelingen snap ik niet, sommige wil ik niet snappen. Een beeldscherm met een toetsenbord ervoor snap ik; dat is een typemachine. E-mail begrijp ik, dat is voor het versturen en ontvangen van berichten en bestanden. Hartstikke gemakkelijk. Een mobiele telefoon begrijp ik, daarmee kun je mobiel telefoneren. 

Ik leef in een wereld die veel meer biedt, maar waaraan ik niet altijd wil deelnemen en echt vervelend vind ik het, als er dwang wordt uitgeoefend.

Sommige zaken kunnen niet, neem de gemeente. Aanvragen voor bijzondere bijstand kunnen in de toekomst alleen digitaal. Pardon? Ja, als je een bijzondere bijstandsuitkering aanvraagt moet dat dan via de computer, heb je die niet of kun je er niet mee omgaan, dan ga je maar naar de bibliotheek, word je ook geholpen met het maken van een elektronische handtekening, de Digi-D. Die heb je namelijk nodig. 16 procent van de bevolking in Enschede-Zuid is analfabeet, 20 procent kan niet met de computer overweg, die kunnen niets aanvragen. Nou, dat levert weer een bezuiniging op.

Waar slaat de techniek nog meer genadeloos toe? Bij de pers. Ik zit deze column voor  te lezen in de studio van de lokale omroep, die samenwerkt met Tubantia. De redacties zijn bij elkaar gevoegd in de kelder van het Balengebouw. Op de eerste verdieping van het pand zitten de zogenaamde 'echte journalisten'. En dan te bedenken, dat de lokale omroep van Enschede ooit is begonnen in de kelder van het Wegener-pand aan de singel.

Gisteren stond op de voorpagina van de Tub een artikel over de nieuwe App van de krant. Een halve pagina op je eigen voorpagina over jezelf. Dat gebeurt niet vaak, maar dit was dan ook uniek. Voor de krant. Aanstaande maandag vindt de raadsvergadering plaats over de begroting, inclusief begroting en algemene beschouwingen.
  
De houding van het gemeentebestuur ten opzichte van de lokale omroep is veranderd; de lokale omroep werkt nu samen met een commercieel bedrijf en hebben geld zat, redeneert men op het stadhuis. Bovendien heeft de gemeente de omroep niet meer nodig voor de geïnteresseerde burger; de raadsvergaderingen zijn te volgen op het internet.

De omroep en de krant hebben een mooie prestatie geleverd bij de laatste verkiezingscampagne onder het motto “Ik teken voor 80.” Gedurfd, creatief, tikje zelfspot (80%), nee uitstekend en met in elk geval één conclusie; campagnes hebben wel effect. Niet dadelijk tientallen procenten, maar het maakt wel verschil. Het is opnieuw 5 voor 12, maar zo lang er niet gepiept wordt is het stil in het bos.
 
Jan Visser

Deel deze pagina: