Live Live

Column Jan Visser 9 december 2016

Vrijdag 09 december 2016 14:20

Column Jan Visser 9 december 2016

Debat

Vorige week donderdagavond was er een aflevering van het Debat aan de Markt en ik werd getriggerd door een artikel van Secil Arda in de woensdagkrant van Tubantia met als kop: “Achterstand van zwart is voorsprong van wit.” En als subtitel “Blanke mensen genieten privileges”. Secil Arda is voorzitter van de stichting Debat aan de Markt en haar betoog in de krant was duidelijk bedoeld om een volle zaal te krijgen, maar toch bleef het schuren.

Enkele citaten uit het verhaal van mecrouw Arda. Haar betoog begint met: “De meeste blanke mensen beseffen niet hoe vaak mensen met een andere huidskleur, anders bejegend worden…”. Dat mevrouw Arda is een vooroordeel over blanke mensen. Nog een citaat: “Een blanke, die dit nooit hoeft mee te maken, zal zich daarvan niet bewust zijn, of…er lang bij stilstaan.”

Dat, mevrouw Arda, is een tweede vooroordeel ten opzichte van blanke mensen. En er staan meer van dergelijke stellingen in het verhaal. Schrijfster heeft het over de joods-christelijke cultuur en dat dragers daarvan als voorbeelden dienen voor de rest van de wereld. En dat is waar, maar dat je je dan als witte of blanke boven de rest van de wereld verheft is geen vanzelfsprekendheid, terwijl ik wel mensen zie met een andere huidskleur, die zeggen dat alleen hun mening de waarheid is. En vind je dat niet, dan kun je nog altijd in een kooi geroosterd worden. 

Er werd donderdagavond een tv-documentaire gedraaid, waarin een Amerikaanse feministe zegt, dat in feite alle blanken betrokken zijn bij racisme en per definitie medeverantwoordelijk zijn. En dan denk ik: Je kunt wat mij betreft de pot op. Zware gereformeerden (waren wij niet hoor) geloven in de erfzonde en in predestinatie. De erfzonde zit in de mens ingebakken, al voor je geboorte word je belast met de erfzonde van de mensheid. 

De predestinatie is de leer dat God alles weet, dus ook al voor de geboorte of iemand naar de hemel of hel gaat. Dan heeft al dat gezwoeg op deze aardbodem geen enkele betekenis en kun je net zo goed alles doen wat God verboden heeft. Toen heb ik voor mezelf er een punt achtergezet. Dit wilde ik en kon ik niet geloven.

En nu komen er twee vrouwen, die vinden dat je vanwege je huidskleur een soort “erfzonde” bij je draagt, namelijk de onderdrukking van niet-witten. En daar pas ik voor. Ik heb geen negers uit Afrika naar Suriname gebracht. Misschien wel een opa van mij, maar ik niet en ik wil ook de erfzonde daarvan niet dragen.

Niet alleen wit discrimineert. Ik ga nooit uit van één kleur, met een prisma valt wit licht in zeven kleuren uiteen. Conclusies over iemand trekken vanwege zijn of haar huidskleur is volgens mij racisme cq discriminatie.

Deel deze pagina: