Live Live

Column Jan Visser 8 december 2017

Gepubliceerd: Vrijdag 08 december 2017 09:32

Column Jan Visser 8 december 2017

Klaas

Tot mijn grote verbazing kwam mijn jongste dochter (28!) laatst ons huis binnenstormen en zei: “Wij gaan Sinterklaas vieren. Op 5 december en we doen het net zo als vroeger.” Natuurlijk kan het niet net zoals vroeger, want alles is anders, maar we kunnen proberen het te benaderen. Nu kreeg Margriet de griep, dus het werd twee dagen later en Thomas stond in de file, dus daar moest op de dag zelf gewacht worden, maar de rest van het programma van pakjesavond was ongeveer hetzelfde en het kostte geen enkele moeite om de sfeer weer op te roepen.

Mijn eerste herinnering aan Sinterklaas is dat de vriend van mijn broer voor Sinterklaas speelde. Hij had letterlijk een tafelkleed/gordijn omgeslagen, waarop je kon zien waar de asbak altijd stond. Toon Hermans, maar dan in het echt.Dat is in elk geval één verschil met nu; er werd toen gerookt, door Sint en Piet. Door iedereen.

En er is nog een verschil. Sinterklaas was in de ogen van de principiële gereformeerden een zonde. Net zoals alles een zonde was, zeg ik nu. Kerst was ook een zonde. In de kerk kwam geen kerstboom, want dat symboliseerde het heidense licht- of zonnefeest. De hervormden waren gemakkelijker en deelden aan de kinderen na de kerstviering mandarijntjes uit. Dat was de enige keer in het jaar dat ik naar de hervormde kerk mocht. Er was dan kerstviering voor de kinderen van de zondagsschool, waar wij niet heengingen als gereformeerden. Maar wel één keer per jaar een mandarijntje na de kerstviering bij de hervormden.

Het grote verschil met 20 jaar geleden is natuurlijk de televisie en de gevolgen daarvan. Wie verklaard zou hebben dat mijn schoonmoeder op een dag voor de tv zou gaan zitten om te horen welke man met een andere man zou gaantrouwen, zou ik voor gek hebben verklaard. Ze was erg boos op Gordon, want die zou gisteren zijn keuze bekend maken, maar deed het niet. En toen ik vertelde dat dit ook betekende dat er nog een aflevering reclame verkocht kon worden tegen een hoog tarief, want er kijken veel mensen naar het trouwprogramma, werd ze helemaal des duivels.

Dit betekent niet dat homoseksualiteit geen punt van discussie meer is, het betekent dat mensen denken: “Je doet maar wat je wil.” Normloosheid? Die discussie moet je niet aan dit onderwerp koppelen. Gisteravond begon bij ons een discussie over de angst van beide meiden voor Sinterklaas, gespeeld door buurman Gerrit. Ze hadden hem van verre erkend, zeiden ze. Ze vonden het raar dat ze dadelijk zo aangehaald werden. “Kom eens bij de Sint.”, worst, daar hadden ze geen zin in. Sinds die tijd hebben wij het zonder Klaas gedaan. Maar kinderen worden groter en Klaas hield op een gegeven ogenblik op. Totdat de jongste dochter het huis binnenstormde.
 

Deel deze pagina: