Live Live

Column Jan Visser 7 juli 2017

Gepubliceerd: Vrijdag 07 juli 2017 12:08

Column Jan Visser 7 juli 2017

Als mijn auto APK-gekeurd moet worden, krijg ik een maand vantevoren een uitnodiging om eens bij de garage langs te komen. Als ik niets doe krijg ik 2 weken later nog een uitnodiging, plus een aanbieding voor een gratis keuring. Zo bindt de garage hun klant en als ik een afspraak maak en ik zit daar in de uiterst comfortabele ontvangstruimte van de zojuist vernieuwde showroom met een regionaal dagblad, een landelijk dagblad, zoveel koffie als ik wil en een croissantje als ontbijt, dan denk ik: “Dit doen jullie goed.”

En waarom doen ze het zo goed? Omdat ze alle gegevens van jou hebben als het over auto’s gaat, tot en met jouw verjaardag aan toe. Jan, gefeliciteerd, we hebben aan cadeautje voor je klaarliggen bij de balie en kom dan meteen even de nieuwe V 90 bekijken.

Zo wil de gemeente Enschede ook opereren. De gemeente wil alle gegevens hebben van hun burgers om???? Ja, waarom eigenlijk? Ik citeer: “Omdat wij geloven dat een datagedreven gemeente de toekomst heeft.” Nog een citaat: “Zoals een ondernemer zijn klant wil leren begrijpen, zo willen wij dat ook.” “Ook over de wijze waarop de klant wenst te worden geïnformeerd.”

En toen werd ik boos. De manier waarop de klant wenst te worden geïnformeerd? Moet je daarvoor gegevens van particuliere beheerders inkopen om te weten waarop de klant wenst te worden geïnformeerd? Dat weet iedereen, behalve blijkbaar een ambtenaar.

De gemeente is geen bedrijf, de burger is geen klant. De gemeente heeft een machtsmonopolie op het gebied van boete en straf. En op het gebied van de verkoop van paspoorten, rijbewijzen, etc. En op het gebied van milieuvergunningen, bijstandsuitkeringen, etc. En dat zie je, want de gemeente is met haar produkten stinkend duur, ze hebben geen concurrentie. Zij zijn de enigen die kaarten voor parkeren met korting in de Van Heekgarage kunnen uitgeven, maar dat niet verder vertellen, want het zou eens breed gebruikt kunnen worden.

Want dames en heren, het gaat niet om de organisatie, het gaat om de mensen. De gemeente kent geen concurrentie en probeert ook grip op jou als burger te krijgen, maar dan door achter jouw rug om informatie te kopen van particuliere databeheerders. Waarom van particuliere databeheerders? Omdat vanwege de bescherming van de privacy, het verboden is gegevens in beheer bij de gemeente voor andere doeleinden dan registratie te gebruiken.

Kortom, de gemeente koopt gegevens op die ze al heeft, maar die verboden zijn te gebruiken.
Weet u wat het verschil is tussen de garage en de gemeente? Vertrouwen. Ik vertrouw de gemeente voor geen rooie cent, ze koppelen de bestanden aan elkaar en aan de Gemeentelijk Basisadministratie en ze kunnen alles inzien. De garage wil je als klant houden, de gemeente wil je in de pas laten lopen en welke pas dat bepalen zij.

Deel deze pagina: