Live Live

Column Jan Visser 6 juli 2018

Gepubliceerd: Maandag 09 juli 2018 10:49

Column Jan Visser 6 juli 2018

Trots
 
Wat je al niet moet doen om wethouder van Enschede te worden. Je moet in elk geval akkoord gaan met een titel van het coalitie-akkoord, waarvan je denkt: “Mwa, ik maak er geen halszaak van, maar mooi vind ik het niet.” Trots, lef, bouwen, kansrijk Enschede. Woorden, vormgegeven als een optelsom met een streep eronder en een plusteken erachter. Bouwstenen van een nieuwe stad.

Een centrumcollege  gevormd door Burgerbelangen, VVD, PvdA, ChristenUnie en D66 met een compliment voor BBE, die als grootste partij na de verkiezingen de formatie moest leiden. In het geruchtencircuit werd gesproken over een deal tussen de oude collegepartijen om na de verkiezingen zonder BBE door te gaan. Deze optie ging niet door omdat D66 niet de grootste partij werd, BBE wel.
Want hoe je het ook wendt of keert, een nieuw college is ook altijd een afrekening met het vorige college, eigenlijk met voorgaande colleges, eigenlijk met de PvdA-cultuur die nog door de gemeentelijke gebouwen zweeft.
Ruim 100 dagen heeft de formatie geduurd. Tijdens het proces moesten twee partijen afhaken; CDA en Groen Links. Het vreemde van het Enschedese proces was dat het vooral over personen is gegaan, niet over de inhoud. Normaal is dat de partijen beginnen met de inhoud en daar kandidaat-wethouders bij zoeken. In Enschede ging het vanaf het begin over de poppetjes, zoals dat genoemd wordt.
Het is pijnlijk om te zien wat mensen over hebben voor 4 jaar pluche. Of voor nog een keer vier jaar wethouder. Want twee wethouders wilden wel doorgaan, maar kregen nul op het rekest: Hans van Agteren (BBE) en Patrick Welman (CDA). Jeroen Hatenboer was al eerder opgestapt. Ik weet nog niet waarom, maar niet vanwege twee kritische vrouwelijke raadsleden.
Dat betekent ook veel strijd binnen de fracties, over hoever men wil gaan. Wat heb je over voor een periode als wethouder?  Zoals gezegd, soms heel veel.
De portefeuilleverdeling is niet echt logisch. Persoonlijke voor- en afkeuren lijken die te hebben bepaald. In het echt zal er wel een logische verklaring zijn. Opvallend is het ontbreken van de burgemeester bij de portefeuilleverdeling. Die komt in het hele stuk niet voor. Even kort door de bocht. De winnaar van de verkiezingen BBE doet het ook goed bij de formatie, waarbij D66 haar macht stabiliseert, de VVD een graantje meepikt, de PvdA terugkeert in het politieke spectrum, de PvdA-wethouder Kampman geen gemakkelijk klus heeft en de ChristenUnie dankbaar is dat ze nog mee mag doen.
Waarom wil je wethouder worden? Omdat die trein maar e’e’n keer in je leven langskomt.
Jan Visser

Deel deze pagina: