Live Live

Column Jan Visser 31 maart 2017

Gepubliceerd: Vrijdag 31 maart 2017 09:18

Column Jan Visser 31 maart 2017

Onno

De burgemeester van Enschede Onno van Veldhuizen is van mening dat zijn stad de meest Duitse stad in het grensgebied van Nederland zou moeten worden. “Maar waarschijnlijk is Enschede dat al.”, zegt hij en daar is hij trots op, zegt hij. Ik heb het hem al eens eerder horen zeggen, maar deze week zei hij het weer en hij herhaalde dat op TV Oost in Overijssel Vandaag.

En daar erger ik mij aan, ik woon namelijk in die stad en ben er trots op in Nederland te wonen. Er zijn in het grensgebied stik veel Duitse steden, die Duitser zijn dan Enschede ooit zal worden en daar ben ik blij om. Ik maak hier een punt van, want voordat je het weet wordt deze uitspraak onderdeel van een promotiecampagne en dat moet je niet willen. We zijn geen Duitsers en we willen ook geen Duitser worden. Ook al voetballen ze stukken beter.

Wat is het verschil tussen Nederlanders en Duitsers? Wat altijd gezegd wordt is dat de mensen in Nederland amicaler met elkaar omgaan. In Duitsland zijn de verhoudingen strakker. In Nederland tutoyeert iedereen, iedereen.  In Duitsland moet heel wat water door de Rijn vloeien, voordat je “du” mag zeggen in plaats van “Sie”.

Wat is er Duits aan Enschede? Is Enschede Duits omdat je zaterdags in het Duits wordt aangesproken? Weet u waarom dat gebeurt? Omdat op zaterdag in Duitsland veel winkels dicht zijn? Helemaal in de kleinere steden en dorpen. Als Enschede een Duitse stad was, kwamen de Duitsers hier niet, want veel winkels zouden dan gesloten.

Onno vindt Duitsland zo – laat ik het maar interessant noemen – dat hij uit logeren gaat. Volgende week is hij twee dagen burgemeester van Münster en zijn collega van Münster komt twee dagen hier. Nu is dat link, onze vorige gemeentesecretaris Meine Bruinsma deed ook mee aan een dergelijk experiment en werd griffier van de provincie Brabant.

Mocht Onno terugkomen en zeggen dat het zeer leerzaam is geweest, dan weet ik ook nog wel een paar adresjes. Bijvoorbeeld bij enkele tientallen Twentse gemeenten, waarvan een stuk of vijf aan Enschede grenzen. Die willen Onno graag nader kennis laten maken met de problemen die die gemeenten ondervinden van bijvoorbeeld het nieuwe vliegveld. Maar ja, Oldenzaal is natuurlijk geen Münster en Twents plat is natuurlijk toch iets anders dan het beschaafde Duits, dat Onno meer dan uitstekend beheerst.

Tweede mogelijkheid: de provincie; ruilen met Ank Bijleveld. Of het toppunt van leermoment:twee dagen ruilen met de directeur van de Stadsbank, of met een consulente van Werk en Inkomen, of twee dagen ruilen met de directie van Akzo/Nobel. Zit je met de neus op een spelletje poker; “Ik zet alles in; al het zout in Twente, plus een leidingennet met lekkende kranen en doorgeroeste pijpen en tenslotte een grote hoeveelheid vervuilde grond. Wie biedt er meer?”

Deel deze pagina: