Live Live

Column Jan Visser 28 september 2018

Gepubliceerd: Vrijdag 28 september 2018 11:24

Column Jan Visser 28 september 2018

Gogbot
 
De discussie over de omstreden tentoonstelling Gogbot, die afgelopen maandag  in de gemeenteraad van Enschede werd gevoerd, was voorspelbaar en dat is de toekomst van Gogbot ook. Die is er namelijk niet. Ik voorspel dat Gogbot financieel wordt gekort door de gemeente, door geldgebrek de volgende keer geen fatsoenlijk programma kan bieden en zich terug zal trekken. Is het niet dit jaar, dan is het over twee jaar.Maar ik verwacht dat het dit jaar is de laatste keer is geweest.

Waarom schrijf ik dit? Om te laten zien hoe voorspelbaar de politiek soms is. Politici houden namelijk niet van verrassingen, ze voelen zich dan overvallen, verraden. Dat was de vorige keer ook al het geval. Gogbot had aangekondigd dat er porno op de Grote Kerk zou worden geprojecteerd. Inhoudelijk genoeg voor een rel, nog voordat de tentoonstelling was geopend. Toen het zover was, bleek het te gaan om foto’s van vrouwen in lingerie. De gemiddelde Sloggy-advertentie is spannender. De bestuurders voelen er niets voor om voor een derde keer door de organisatoren overvallen te worden en dus zullen de bestuurders de zekerheid willen hebben van een rimpelloos gebeuren, waar een groot aantal bezoekers op afkomt, zonder ongewenste discussies.

De organisatie zal het tegenovergestelde willen; een nog grotere rel dan dit jaar, zonder discussie vooraf over de inhoud van de manifestatie, want dat is censuur. Een doodzonde in de kunstwereld. Waarom doen ze dit? De opschudding rondom een kunstwerk wordt door sommige kunsenaars gezien als onderdeel van het kunstwerk, vandaar hoe groter de ophef, des te effectiever het kunstwerk vinden zij.

De discussie in de gemeenteraad komt terug en zal gaan over geld, met als onderliggende gedachte dat Gogbot voldoende gechoqueerd heeft en niet te sturen is. Zo zal de discussie via een achterdeur toch over de inhoud gaan.

Maandagavond werd gesuggereerd dat de rel rond Gogbot werd veroorzaakt omdat er geen gemeentelijk beleid op evenementengebied zou zijn. Maar ook met een Evenementen Beleidsplan zou dit gebeurd zijn. Kunstbeleid van de gemeente gaat uit van de economische effecten en daarom de kant op van “mooie” kunst. Kunst die veel publiek trekt. Extra-subsidie aan het Rijksmuseum heeft dan meer effect. En dan ben je terug bij de inhoud en moet je vaststellen dat praten over gesubsidieerde kunst door de politiek onmogelijk is zonder een waardeoordeel.
Bestuurders willen dat de investering van gemeenschapsgeld rendement oplevert. Zodra kunst leidt tot verdeeldheid binnen de samenleving heb je een bestuurlijk probleem. Als daar emoties bijkomen en emoties horen bij kunst, wordt het proces onvoorspelbaar. De keuze voor de gemeente Enschede is simpel; of je kiest voor spanning  met grote afbreukrisico’s of je kiest voor veiligheid, gezelligheid, rust en vermijdt risico’s. Ik weet waar het gemeentebestuur voor kiest. Het heet niet voor niks gemeentebestuur en een gemeentebestuur wil een gemeente besturen.

Jan Visser

Deel deze pagina: