Live Live

Column Jan Visser 28 april 2017

Gepubliceerd: Vrijdag 28 april 2017 09:34

Column Jan Visser 28 april 2017

Koning

Ik ben geen fanatieke voorstander van het koningshuis, maar ook geen felle tegenstander. Ik kan alleen niet echt grip op ze krijgen. Waarvoor heb je een koning nodig en waarom zijn Willem-Alexander en Maxima onze koning en koningin? Hoe kan je iemand de plicht opleggen koning te worden? 

In de Tubantia van afgelopen dinsdag stond een mooi artikel over Van der Sluis, burgemeester van Goor, die in 1926 principieel weigerde om op Koninginnedag de vlag uit te steken. Dat zou een burgemeester nu eens moeten proberen. Hij zou in de pers (Telegraaf!) en door de gemeenteraad verscheurd worden.

Het is overigens ook angstaanjagend te zien hoe het volk door de Oranjes bespeeld wordt. Het ergste is dat het oprecht is, als het gespeeld zou zijn, merk je dat. Er zit wel een idee achter. Maxima doet een stapje achteruit en Willem-Alexander heeft door zijn echtgenote zoveel zekerheid gekregen, dat hij zich kwetsbaarder durft op te stellen. Hij zit lekkerder in zijn vel en dat zie je. En met wat bijles en sturing is hij onderdeel geworden van de landscultuur. Hij mag zijn emoties laten zien. Hij treurt echt om zijn overleden broer. Precies zoals dat bij anderen ook voelt.

En het toppunt? Het toppunt was het tutoyeren met de nabestaanden van de slachtoffers van het neergeschoten vliegtuig MH 17. In Duitsland zouden ze een hartverlamming krijgen, maar in Nederland zeggen onder zware omstandigheden de koning en zijn onderdanen je en jij tegen elkaar. Daar kan geen gekozen bestuur tegen op.

Blijven twee vragen over: kun je het iemand aandoen om voorbestemd te zijn vorst te worden en waarom is iemand voorbestemd om vorst of vorstin te worden? De koning kreeg de vraag of Amalia kan weigeren hem op te volgen. Hij antwoordde dat hij hoopte dat ze er in elk geval goed over na zou denken en het ambt niet klakkeloos zou accepteren. “Maar dat kan alleen als je jezelf kent. Dat zeg ik ook tegen Amalia.”, zei hij en toen Wilfried erop insprong en vroeg: “Maar u hoopt wel dat ze het daarna doet.”, lachte hij en stemde aarzelend in.

Ik denk dat je iemand in principe niet kunt dwingen koning of koningin te worden. En je kunt ook geen reden aangeven waarom de familie van Oranje Nassau koninklijk zou zijn. Maar ik weet ook dat een claim van iemand anders op de troon een burgeroorlog zou kunnen betekenen. Er liggen zoveel gevoeligheden in dit onderwerp.

Eén van de meest democratische landen van de wereld (vinden wijzelf) heeft aan de top van de machtspiramide een door God aangewezen familie, waarvan één lid onze koning is en hij is getrouwd met een meisje uit Argentinië dat koningin wordt genoemd. En er is niemand in Nederland, die zich daar druk over maakt. Het is een mysterie.

Deel deze pagina: