Live Live

Column Jan Visser 25 mei 2018

Gepubliceerd: Vrijdag 25 mei 2018 09:18

Column Jan Visser 25 mei 2018

Oost
Een columnist wordt geacht over alles een mening te hebben en dat hij op een prettige manier, die mening onder woorden kan brengen. De columnist is verantwoordelijk voor zijn column en niemand anders. Dit moest ik even zeggen, want het onderwerp van deze column is medialand in Twente en dat kan bij bepaalde mensen gevoelig liggen.

 
Om met de deur in huis te vallen: Mist u Radio Oost? Ik niet. Radio luisteren is voor mij een auto-ding. De autoradio staat vast op de lokale omroep - uiteraard - met als tweede Sublime, de jazz-zender.
Andere vraag: Mist u de regionale televisie; TV Oost? Nee, ik kijk een enkele keer als ik zap naar die serie, die zich afspeelt in een café op de Oude markt. En pas laatst zag ik dat Hannah uit die serie, juf Ank speelt in de Luizemoeder en als u dat niks zegt, dan loopt u echt achter. Uitgezonden door... de publieke omroepen. En dan zit je meteen bij het probleem van het Nederlandse omroepbeleid; het kost miljoenen, maar het is er niet. Wel zo nu en dan discussies, maar er is geen mediabeleid.
Niet op landelijk niveau, waar publieke omroepen en de grote commerciëlen elkaar bevechten. Niet op regionaal niveau, waar de regionale omroepen hun bestaan rechtvaardigen met hun functie bij rampen. En niet op lokaal niveau, waar meestal het amateurisme bij omroep en lokale overheid hoogtij viert. Enschede is een uitzondering, door de samenwerking van de lokale omroep met het regionale dagblad Tubantia.
In de Tubantia van afgelopen woensdag stond een interview met Gaston Sporre, scheidend voorzitter van RTV Oost. Een aimabele man. De populariteit van RTV Oost ligt op een dieptepunt. Er komt dagelijks slechts een half uurtje nieuw programma op de tv. Overstappen naar nieuwe media is geen optie. Het moet allemaal snel en goedkoop. De grote produkties zijn voorbij. De big shots, de veelverdieners met als motto: “We hebben er recht op, ook al betekent dat het einde van de omroep”, die zijn weg.
Wat overblijft is een slagveld, met hier en daar een bloemetje, dat alvast haar naam heeft aangepast aan haar ambities. Ik bedoel dus 1Twente, voorheen Enschede FM. De lokale omroep, die lokaal wil zijn voor de hele regio. Gaston Sporre weet wat er moet gebeuren: “Denk na over de toekomst van regio-tv.”, zegt hij, maar hij zegt er niet bij welke kant die gedachten moeten opgaan.
Je ziet bij 1Twente de drang naar de regio. En bij RTV Oost? Daar zie ik weinig, behalve dat ze barsten van talent, dat onder leiding van Helligen Hendrik alle kanten opspringt. Er is maar 1 oplossing: samenwerking van alle Twentse omroepen met voor elke zender een eigen programmering. Lokaal voor allemaal.
Als de omroepen het zelf niet doen, doet niemand het en verwacht niks van de overheid. Tenzij je FC voor je naam zet en gaat voetballen in de eredivisie.
Jan Visser

Deel deze pagina: