Live Live

Column Jan Visser 23 juni 2017

Gepubliceerd: Vrijdag 23 juni 2017 11:09

Column Jan Visser 23 juni 2017

Vuil

Ik reed deze week door Enschede-Zuid en de schrik sloeg mij om het hart. Wat een puinhoop. Overal lag plastic. Alsof het oorlog was geweest. Het was natuurlijk de ophaaldag van verpakkingsmateriaal, maar het zag er zo verschrikkelijk uit.

Over het Enschedese milieubeleid is nagedacht. Het uiteindelijke doel is het zogenaamde omgekeerd inzamelen. Normaal inzamelen betekent alles bij elkaar in één zak en omgekeerd inzamelen betekent alle afval apart houden en het kleine beetje restafval zelf wegbrengen. Ziet u het al voor u. Thuis in je flatje, heb je een miniafvalbergje. De afgelopen dagen hadden we temperaturen van boven de 30 graden. Ik wil wedden dat de maden in sommige huizen de polonaise liepen.

Bewoners uit Stroinkslanden klagen over ratten, de dierlijke en menselijke variant. Ouders houden hun kinderen in huis vanwege drugs en kogels.Tot voor kort was het onderwerp taboe, niemand sprak over de drugsoverlast en criminaliteit. De paarse krokodil in de hoek van de kamer; iedereen ziet hem, maar niemand zegt er iets van. Gelukkig, de puist is doorgebroken, pas dan kan er iets aan gedaan worden. Het college moet deze laatste maanden nog aan de bak. Ze kunnen niet tegen Stroinkslanden zeggen, dat ze nog even moeten wachten, totdat er een nieuwe wethouder komt, die zich eerst even moet inlezen in zijn nieuwe portefeuille en er dan zeker mee aan de slag gaat. Of niet.

Omgekeerd inzamelen is het uiteindelijke doel. De gewone burger neemt zijn gescheiden afvalspullen mee naar het winkelcentrum. Daar had je bovengrondse containers voor glas, papier, etc.. Die waren altijd vol. Toen kreeg je milieueilanden met containers in de grond met hetzelfde euvel. Die zijn ook bijna altijd vol. Terug meenemen naar huis doe je niet, na alle voorbereidingen en je denkt: “Bekijk het maar.” dus de milieueilanden zijn veranderd in afvalbergen. En natuurlijk is de hoogbouw een probleem. Voor sommigen is het simpel; over de leuning.

En weet je wat het idiote is; het hele gedoe rondom afval is nergens voor nodig. Alle ingezamelde afval gaat door een scheidingsinstallatie. Dat moet wel, want 100% scheiden red je niet. Die installaties zijn zo goed tegenwoordig, dat verkoop als grondstof winst oplevert. De burger hoeft niet te betalen, hij kan geld terugkrijgen. Waarom lukt dat niet in Enschede? Wij hebben onszelf in de hoek laten manoeuvreren. Wij halen ongescheiden afval uit Italië, Engeland, Duitsland omdat we zelf niet genoeg hebben, want we scheiden te veel.

Twence wil het afval ongescheiden hebben, dat brandt beter, Twente milieu wil het afval gescheiden aangeleverd krijgen, want ze hebben onvoldoende scheidingscapaciteit. Laat die twee echt samenwerken en je bent als gemeente verlost van een hoop ellende.

Maar we doen het niet. We gaan stug door. Moeten 13 miljoen bezuinigen en moet er een nieuwe agenda van Twente gekocht worden. Het hoogtepunt van het schooljaar, de nieuwe schoolagenda. Een technische dit keer.

Deel deze pagina: