Live Live

Column Jan Visser 22 december 2017

Gepubliceerd: Vrijdag 22 december 2017 11:59

Column Jan Visser 22 december 2017

Vooruitblik

Nu EnschedeAnders als laatste fractie de kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar heeft bekendgemaakt, kan de balans worden opgemaakt. Bij D66 zijn er geen grote verrassingen; Eelco Eerenberg, de huidige wethouder van Financiën is lijsttrekker geworden en kandidaat-wethouder van de democraten.
 

Bij Burgerbelangen Enschede (BBE) zijn de bakens verzet. Wethouder Hans van Agteren heeft de laagste plek op de lijst gekregen. Niels van den Berg is lijsttrekker en kandidaat-wethouder, naar verluidt. Maar er schijnen meer kapers op de kust te zijn.

Bij de Socialistische Partij is de rust teruggekeerd met de aanwijzing van Maxim Luttikhuizen tot lijsttrekker en kandidaat-wethouder.

Bij Groen Links heeft Jelle Kort zich teruggetrokken en is een niet-raadslid Hetty Wolf lijsttrekker geworden.
Jelle zal wel kandidaat-wethouder van GroenLinks zijn, denk ik.

Bij de PvdA geen grote verrassingen. Laurens van der Velde is lijsttrekker en over kandidaat-wethouders wordt in het openbaar niet gedebatteerd. Dat is wel eens anders geweest bij wat de grootste fractie van de Enschedese raad was.

Bij het CDA is Patrick Welman in een hete interne machtsstrijd, een plaatsje teruggezet: tweede in plaats van lijsttrekker. Ik denk dat hij nog wel kandidaat-wethouder is. Weet ik eigenlijk wel zeker.

De VVD heeft het meeste geleden; fractieleider Rene Kreeft is twee plekken gedaald en zijn plaats wordt ingenomen door Jeroen Diepemaat.

Bij de ChristenUnie wordt wethouder Jurgen van Hout lijsttrekker. Jannie Joosten is gekukeld van 3 naar 5 en ze is daar niet blij mee.

Wietse van der Veen, oftewel OPA gaat waarschijnlijk niet deelnemen aan de verkiezingen; Wietse wil voor de PVV in de raad, maar of Geert Wilders dat ook wil is zeer twijfelachtig. Er wordt beweerd dat de PVV in Enschede niet aan de verkiezingen zou deelnemen.

Bij EnschedeAnders geen grote verrassingen of het moet het grote aantal kandidaten zijn; 17 stuks. Margriet Visser is lijsttrekker geworden. Zoals verwacht.

Kun je uit alles conclusies trekken? De raad gaat in het algemeen naar rechts opschuiven. En dat betekent dat er niet veel zou veranderen in het Stadhuis en het is de vraag of de gemeente zich nog 4 jaar onveranderd beleid kan veroorloven. Financieel gezien absoluut niet. Twee grote problemen: afschrijving van overbodige industriegronden, waaronder de Usseler es en de slechte toestand van de schatkist in het algemeen. We kunnen geen tegenvallers opvangen. Als FC Twente zou degraderen zijn we als gemeente failliet.

En wat voor college krijgen we dan?
Waarschijnlijk een kopie van het huidige college. Het zou een onterechte beloning achteraf zijn. Centrum-links kan afhankelijk van de verkiezingsuitslagen ook een optie zijn met kandidaat- coalitiepartijen als de SP, GroenLinks, PvdA, EnschedeAnders, BBE en D66. Belangrijk blijft wie de meeste stemmen krijgt, wie officieel de grootste fractie wordt en de besprekingen mag leiden. 

Deel deze pagina: