Live Live

Column Jan Visser 21 juli 2017

Gepubliceerd: Vrijdag 21 juli 2017 09:22

Column Jan Visser 21 juli 2017

Hype

Er is een nieuwe hype; vrouwenvoetbal, Nu de resultaten van hun mannelijke collega’s tegenvallen omarmen we het vrouwenvoetbal. Ze hebben dezelfde problemen als de spelers van elke onbekende sport en daarbij gaat het meestal om gebrek aan erkenning en aandacht. En daar hebben ze gelijk aan, er is te weinig aandacht voor het vrouwenvoetbal en er zijn nogal wat vooroordelen. Het vrouwenvoetbal zou saai zijn en technisch slecht. Wat zien we? Een groep mooie meiden, technisch bekwaam en leuk spelend. Het gevolg? Volle stadions en miljoenen tv-kijkers.

Wat is hier gebeurd? Hier heeft een cultuurverandering plaatsgevonden. Allereerst zijn de omstandigheden gewijzigd; de Europese kampioenschappen worden in het eigen land verspeeld en dus kan je als speelster aan de mensen die het dichtst bij jou staan laten zien waar je al die jaren mee bezig bent geweest. Ook aan die vervelende neef, die je altijd pest, vrouwenvoetbal niks vindt en nu het hardst staat te schreeuwen op de tribune.

Ten tweede is je instelling veranderd. Je wilt winnen. Al het andere is verlies. En dat zeg je en dat meen je. Ten derde, je leeft bij de dag, maar het einddoel ken je. Je traint voor de eerstvolgende wedstrijd, want die moet je winnen, omdat het einddoel alleen zo bereikt kan worden. En dit alles weet je, omdat je leiders weten wat ze willen en hoe het te bereiken. Ten vierde er zijn een hoop nieuwe teamleden gekomen, de oude garde is weggegaan of werkt nu mee aan de cultuurverandering. Zij weten in elk geval hoe het niet moet.

Een willekeurig voorbeeld; dit kun je toepassen op elke organisatie, maar laten we het eens toepassen op de gemeentelijke organisatie. Opgetuigd in de jaren vijftig, zestig en zeventig van de vorige eeuw. De uiterlijke omstandigheden werden gedomineerd door de PvdA. Die partij had de leiding binnen de gemeentelijke organisatie. De start van de opbouw van de organisatie waren de jaren vijftig het einde van die periode was de teloorgang van de grote, idealistische partijen begin deze eeuw.

De instelling van de organisatieleden is bepaald door de grote leiders, die deze gemeente heeft gehad. Die zorgden voor steun binnen de ambtelijke en bestuurlijke onderdelen. Cultuurverandering gaat van boven naar beneden. Ik verwachtte dat vervanging van de PvdA door D66 als grootste fractie een hoop zou veranderen. Dat is niet gebeurd; D66 heeft zich bij de heersende cultuur aangepast. Daarom gaat de gemeente door met meer van het oude. De gemeentelijke organisatie leert niet meer, terwijl er juist nu zoveel energie en creativiteit nodig is.

Jan Visser

Deel deze pagina: