Live Live

Column Jan Visser 21 december 2018

Gepubliceerd: Vrijdag 21 december 2018 12:42

Column Jan Visser 21 december 2018

Bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen voerde 1Twente actie onder het motto 'Ik teken voor 80'. De uitslag is bekend, op die 80 kwam het opkomstpercentage niet, maar het belang van de lokale omroep werd wel aangetoond. Het was lokale omroep op zijn best.

Maar dat wisten we al: de Enschedese lokale omroep is lokale omroep op zijn best. En dat zeggen wij niet alleen hier in het Oosten, ze zeggen het ook elders in het land. En hoe komt dat? Dat komt door een harde kern fanatiekelingen, omringd door tientallen scholieren en vrijwilligers. Tientallen die trots zijn op de lokale omroep, er graag voor werken. er graag leren en er graag van leren.

1Twente heeft een visie en die heet samenwerking. Samenwerking met alle lokale omroepen uit de regio, samenwerking met de regionale omroep, met plaatselijke overheden, plaatselijke onderwijsinstellingen, enz.. En dan gaat het mis, die hebben niet dezelfde visie op de lokale omroep. Integendeel, sommigen zien het duo lokale omroep en Tubantia als een bedreiging. Of lokale overheden, die geen behoefte hebben aan - zoals zij het noemen - het creeren van je eigen oppositie met geld van de belastingbetaler. Ik hoor een Enschedees raadslid nog zeggen dat het draaien van plaatjes en drinken van een pilsje niet door de burger betaald hoeft te worden.

Een lokale omroep hoort volgens hen zielig, arm en amateuristisch te zijn en 1Twente is alles maar absoluut niet zielig en beslist niet amateuristisch.

Dit is mijn laatste gesproken column voor die lokale omroep. Mijn oudste column , die ik heb kunnen vinden dateert van 1 mei 2015. Dat betekent bijna 4 jaar lang elke veertien dagen een column, dat is zo ongeveer 100 stuks. Volgens Martijn kloppen deze cijfers niet en moet dat minstens het dubbele zijn. Ik heb het niet bijgehouden.

Toen ik begon had ik twee doelstellingen: het duidelijk maken van de werkwijze van de lokale overheid en twee ingaan op de actualiteit, met als onderliggende gedachte dat politiek te belangrijk is om aan politici over te laten. Luis in de pels. Dat  werd van de columnist verwacht. Ik weet niet of deze doelstellingen  gehaald zijn, dat moet een ander maar beoordelen. Wat ik wel weet is dat een lokale omroep een belangrijk instrument kan zijn om burger en overheid kennis met elkaar te laten maken en iets van elkaar te leren.

Ik heb mijn bezigheden en verantwoordelijkheden op een rijtje gezet en prioriteiten gesteld, waarbij mijn radiocolumn is gesneuveld.

Het is jammer, maar het is niet anders.
Het gaat jullie goed.

Deel deze pagina: