Live Live

Column Jan Visser 20 juli 2018

Gepubliceerd: Vrijdag 20 juli 2018 13:22

Column Jan Visser 20 juli 2018

Transfermarkt
 
De hectiek is wat voorbij in bestuurlijk Enschede; er is een nieuw college geïnstalleerd, commissieleden zijn benoemd, iedereen is ingezworen of uitgezwaaid, fractievertegenwoordiging geregeld. Het enige wat overblijft, is FC Twente. De plaatselijke trots staat opnieuw met de pet in de hand bij de deur van het stadhuis en heeft haast. Vanaf volgende week is de gemeenteraad met reces en Twente wil daarvoor zekerheid hebben over het beschikbare geld voor nieuwe spelers. Twente wil zo snel mogelijk terug in de eredivisie en heeft daar alles voor over. Dat staat ze te prijzen; een voetbalclub die geen kampioen wil worden mist een stuk motivatie.                                               

FC Twente onderhandelt daartoe met private ondernemers die bereid zijn geld in de club te steken en met de overheid over subsidiering van de club. Ondernemersgedrag is redelijk te voorspellen want hun doelstelling is duidelijk; bedrijfscontinuïteit en het middel daartoe is winst maken. Ze weten dat FC Twente op dit moment geen winst maakt, maar accepteren dat van de club. Wat ze niet accepteren is dat hun geld gebruikt wordt voor bijvoorbeeld om belasting te betalen of achterstallige betalingen aan obscure bedrijven, al of niet op de Kaaiman-eilanden.  Dat is betaling van gemaakte kosten en levert geen rendement op.
Op het internet staat een website, transfermarkt.nl, die transfers van voetbalclubs bijhoudt vanaf 2003. Ook van FC Twente. Van 2003 tot 2018 heeft Twente 73 miljoen uitgegeven aan het kopen van spelers en  174 miljoen gekregen voor verkochte spelers. In 15 jaar meer dan 100 miljoen winst maken? Waar is dat geld gebleven?

Moet de gemeente FC Twente altijd financieel steunen? Er zijn mensen die deze vraag altijd met ja beantwoorden. Dat betekent dat iedereen, elke burger van de gemeente Enschede, meebetaalt aan de tekorten van de voetbalclub. Eigenlijk zoals het nu is. Hun redering: “De gemeente profiteert er ook van.’ Maar er zijn ook mensen met een hekel aan voetbal. Die zullen geen cent extra willen betalen. Een andere vraag: ”Wat moet een gemeente doen?” De gemeente moet doen, wat in de wet staat. De wettelijke taken. Nou, daar staat het redden van voetbalclubs niet bij. De gemeente doet verder, wat de gemeenteraad wil. Die discussie wordt in de gemeenteraad gehouden en dat kan iedereen volgen.

Fout, er is geen tijd meer, want ambtenaren en bestuurders willen op vakantie en dat betekent dat de politieke discussie over de toekomst van de relatie gemeente-profvoetbal schriftelijk wordt afgewerkt. De fracties moesten hun commentaar schriftelijk inleveren. Daar wordt een samenvatting van gemaakt en daar bedenkt het college een antwoord op, dat naar de raadsleden wordt gestuurd. Als je daar op wilt reageren, kan dat weer schriftelijk. Bij de burgemeester in beroep tegen een beslissing van b.en w. ?  Ook de ondernemers willen wel geld steken in FC Twente. Een rendement van meer dan 100% over 15 jaar is niet slecht. Als de ondernemers meedoen, doen ze mee met de transfermarkt. Daar is rendement te behalen. Zonder dat iemand iets hoeft te weten. En met garantie van de gemeente.

Weet u wat het grootste probleem is? Het gebeurt allemaal in het geniep. Voor je het weet ben je als overheid geld aan het witwassen.

Jan Visser                                                                                                                                                                                                                                             

Deel deze pagina: