Live Live

Column Jan Visser 2 maart 2018

Gepubliceerd: Vrijdag 02 maart 2018 14:53

Column Jan Visser 2 maart 2018

De Kop

In Enschede is de politieke pleuris uitgebroken. Een wethouder van de VVD, stapt voor de buitenwereld zonder aanleiding op. Zijn taken worden waargenomen door collega-collegeleden, die nu het miljoenenproject de Kop van de Boulevard van een Belgische investeerder in hartje Enschede moeten verdedigen uit de portefeuille van de vertrokken wethouder.

Nu moet Hans van Agteren voor Jeroen Hatenboer de kastanjes uit het vuur halen, drie weken voor de verkiezingen. Maar het voorstel moet en zal door de raad goedgekeurd worden. De eerste reactie van betrokkenen op het vertrek van Hatenbroer was niet een verklaring, maar ze gaven de statement: ”Wij gaan door.”
 
Was dat dan de vraag? Was het project dan in gevaar? Je zegt zoiets als je de meerderheid in de raad kwijt bent en denkt niets meer te verliezen te hebben. Misschien moest 1 van de partijen terug in het hok. Misschien dat 1 van de coalitiepartijen uitstel of afstel wil. Maar je weet het niet, de wethouder is er in elk geval niet om verantwoording af te leggen. Als dat de bedoeling is, dan is zijn tactiek geslaagd.De discussie gaat niet over het project, maar over de wethouder, die in Zuid-Amerika zit. En dus onbereikbaar is voor de raad.
 
Toen Jeroen nog wethouder was, gingen er al geluiden op om het project door te rekenen. Dit is typisch een project, waarvan de kosten steeds tegenvallen. En dat begint nu al. Eerst werd de gemeentelijke bijdrage geschat op 6 a 7 miljoen, dat is nu al 15 miljoen. Er zal gezegd worden, dat je niet appels met peren moet vergelijken. En dat klopt. Maar dat betekent dat dat nog uitonderhandeld moet worden.
 
En wie kan dat het beste doen? Wie is er ingeschakeld door de projectontwikkelaar voor de contacten met Enschede? Oud-wethouder en tegenwoordig voorzitter van de Raad voor de Cultuur Marijke van Hees, oud-collega van Jeroen Hatenboer en sinds kort werkzaam voor de Belgische projectontwikkelaar. Marijke van Hees is al jaren groot voorstander van de Kop van de Boulevard.
 
Even de feiten op een rij:
1. De Kop, een buitenlands miljoenenproject op een A1-locatie in Enschede
2. Kosten voor gemeente enkele tientallen miljoenen
3. Verantwoordelijk wethouder treedt af, vlak voor de raadsbehandeling
4. Grote politieke druk om voor inhuldiging nieuwe raad akkoord te gaan
5. Oud-wethouder werkzaam voor de projectontwikkelaar
6. Wethouder vertrekt naar dochter in het buitenland
7. Collega-collegelid vervangt hem in de raad.
 
Er zit geen logica in het verhaal, behalve dan dat een Belg met behulp van een Nederlands oud-wethouder voordringt bij de financiering van zijn project op ‘e’en van de lucratiefste bouwterreinen in het hartje van Enschede, terwijl de gemeente nagenoeg failliet is. Wat gebeurt er als de projectontwikkelaar failliet gaat?

U mag zelf volgende week conclusies trekken bij de behandeling van het plan in de Stedelijke Commissie en zien hoe wijs onze volksvertegenwoordigers zijn.
 
Jan Visser

Deel deze pagina: