Live Live

Column Jan Visser 2 februari 2018

Gepubliceerd: Vrijdag 02 februari 2018 10:23

Column Jan Visser 2 februari 2018

80 +
 
Gisteren een prachtige foto van prinses Beatrix in de krant. Ze poseert met acht kleinkinderen op de brug van Drakensteyn. Beatrix was nooit zo’n liefhebber van de pers. Ze was meer bezig met haar land en kijk haar nu eens. Tachtig jaar en volkomen ontspannen tussen haar kleinkinderen, waarvan dat ene jochie al meer kattenkwaad heeft uitgericht, dan Beatrix gedurende haar hele leven.

Kroonprinses, je wordt ervoor geboren. Je wordt geacht je moeder op te volgen, je hebt eigenlijk geen keuze. Of je een lieve oma wilt zijn is wel een keuze.

Een dag eerder, afgelopen woensdag dus, was er een zogenaamde “kick-offbijeenkomst” van de 80%-aktie van de lokale omroep en Tubantia. De bijeenkomst werd gehouden in het Balengebouw, het pand voorbestemd voor het Jan Cremermuseum, dat er niet komt. Ook een vrije keuze.

Als de bijeenkomst een graadmeter is voor de rest van de campagne, dan wordt het nog anderhalve maand flink doorkachelen. Het merendeel van het publiek bestond uit raadsleden en kandidaat-raadsleden, die het hoogste woord voerden, terwijl de bijeenkomst bedoeld was voor non-politici. De redacties hadden een geweldig idee, we gaan proberen de opkomst te bevorderen, maar hoe vul je dat in? Wat moet je daarvoor doen? De redacties nodigden bestuurders en niet bestuurders uit voor een soort “brainstormsessie”, waarbij de politiek aanwezig mocht zijn, maar werd geacht hun mond dicht te houden. Nu was de non-politicus aan de beurt en de redacties.

De niet-bestuurders kwamen pas tegen het eind van de vergadering los en beschuldigden de politici de oorzaak te zijn van de slechte communicatie tussen overheid en burger. De politici waren even verbijsterd en lieten het erbij zitten.

Ik vraag me af of dit de tendens wordt. Natuurlijk kan de communicatie beter, daar is zelfs heel weinig voor nodig. De wil moet er zijn, maar ook de burger moet zich sterk maken voor de democratie. Dat is geen ver van mijn bed show. 80%-opkomst is onhaalbaar, maar wees daar niet bij voorbaat tevreden mee. Het gaat erom, zoals presentator Willem Habers na afloop zei: “Wat heb jij voor de democratie over? “en dat moet tenminste het uitbrengen van je stem zijn.

Schelden op de politiek en als politicus lijdzaam de kritiek over je heen laten lopen, moet maar eens afgelopen zijn. Politici moeten slim zijn om te kennen overleven.  Natuurlijk komt daar voor sommigen arrogantie en opportunisme bij. Maar er zijn ook bestuurders, die goede dingen doen en zich uit de naad werken. Ik weet het, ook dat is een keuze. Maar soms kan je niet anders, al is het alleen al een stuk idealisme.

Ook wij streven naar 80% opkomst. Want democratie is geen verplichting maar één grote keuze en je bepaalt zelf waar jij voor kiest.

Deel deze pagina: