Live Live

Column Jan Visser 19 januari 2018

Gepubliceerd: Vrijdag 19 januari 2018 10:30

Column Jan Visser 19 januari 2018

Atak

In Atak heb ik Waylon zien optreden en John Mayall, toen al een oude rocker. Al die oudere rocksterren gaan op elkaar lijken met dat lange grijze haar, meestal in een paardenstaartje.  Ik dacht ook Adje in Atak gezien te hebben, maar zijn concert met Bert Heerink was in de schouwburg.

Vroeger, als we het op de heupen kregen, pakten we de auto en reden naar de Boerderij in Zoetermeer, of de Ahoy in Rotterdam. Percy Sledge heeft ons drie bekeuringen gekost, maar we hebben twee keer When a man loves a women gehoord. Dus waarom niet naar Hengelo, de Metropool? Ik heb vrienden die daar heengaan en dat zal ik ook nog wel eens een keer doen. Raar dat dat nog niet gebeurd is.

Het plan is Atak en de Metropool te laten fuseren, waarvan de programmering in Hengelo gebeurt. Alles leek in pais en vree met elkaar op te trekken, totdat naar buiten kwam dat de medewerkers van Atak hun sleutels moesten inleveren. De financiële situatie was zo ernstig, dat ingegrepen moest worden vond wethouder Jeroen Hatenboer. Atak was volgens de wethouder technisch failliet. Tot die conclusie kwam Jeroen door een accountantsonderzoek. Technisch failliet bestaat dus niet, je bent failliet of niet. Een beetje zwanger kan ook niet.

In de discussie in de stedelijke commissie afgelopen maandag hadden ze het over “schoon door de poort”. Geen schulden meenemen bij een eventuele samenwerking. Ik begin mij af te vragen of dat toegezegde geld ooit wel is uitgekeerd. Zeker weten doe ik het niet, want alles is o zo vertrouwelijk. Alsof ook dit niet met publiekgeld betaald wordt.

Er werd maandagavond eindelijk gedemonstreerd. Het was allemaal zo rustig, zo lief. Betrokkenen zagen eruit als een motorbende en gedroegen zich als de ideale schoonzoon. Maar er klopt iets niet: het accountantrapport op basis waarvan Jeroen de sleutels van het gebouw heeft ingevorderd is dat nu echt zo slecht? Op welk punt heeft Metropool nu gezegd, dit ziet er zo slecht uit, dat we hier nooit meer uitkomen?Volgende week maandagavond, deel 2 van de avonturen van Atak op het stadhuis. Dit keer in de gemeenteraad.

Het centrum van Enschede bruist van de culturele activiteiten. Er zijn –tig instellingen, van het Vestzaktheater tot de Kleine Willem. De vraag is: Kan dit allemaal uit? Nee, het is duidelijk dat dat financieel niet uit kan. Een weloverwogen cultureel beleidsplan, waarbij de activiteiten onderling worden afgestemd, zodat er elke avond iets op cultureel gebied gebeurt in Enschede. Is dat niet iets voor het nieuwe college? Als Enschede een muziekstad wil zijn, dan hoort daar poppodium bij! En als alle gesubsidieerde instellingen die de begroting overschrijden, hun sleutels moeten inleveren, dan kan dat nog een mooie rij worden bij het stadhuis.

Jan Visser

Deel deze pagina: