Live Live

Column Jan Visser 17 maart 2017

Gepubliceerd: Vrijdag 17 maart 2017 10:56

Column Jan Visser 17 maart 2017

Saai

Er is niets zo saai als de tv-uitzendingen op de dag van de verkiezingen. Er zijn dan extra journaals, extra praatprogramma’s, enz., enz.,, maar er is geen nieuws. Wel wordt alles gepresenteerd met een zweem van sensatie. “Pieter Jan, hoe is het bij jou in Nergenshuizen? Nou Peter-Willem, het is nu half acht en het stembureau gaat nu open en waratje, we hebben ook al een kiezer. Meneer, waar heeft u opgestemd?

Natuurlijk is daar een kiezer. Dat zou het hoofd stembureau regelen en dat zijn uiterst betrouwbare vaklui. Je kunt het tv-toestel gerust uit doen, want tot de uitslagen binnen komen is alles vulling, non-nieuws.

Maar er wordt een sfeer van verwachtingen geschapen. Iets bijzonders. Het eerste teken hiervan was de hoge opkomst. Dat kwam door het mooie weer. Mooi weer is rampzalig voor traditionele partijen. Vaste kiezers komen altijd wel, ook al regent het honden en katten, zoals de Engelsen zeggen. Bovendien zitten er nogal wat stembureaus in de publieksruimten van verzorgingstehuizen en bejaardentehuizen. Die hebben dus geen last van de regen, ze kunnen onderdak blijven. Ik heb nog geen andere aannemelijke reden voor de hoge opkomst gehoord. Angst voor Geert Wilders? De discussie opzoeken over normen en waarden of over de identiteit van Nederland? Ik heb er weinig van gemerkt.

Maar de traditionele partijen PvdA en VVD verloren wel. Het CDA - niet regeringspartij - won zes zetels. Ik voorspel al jaren het einde van het CDA. Ik denk namelijk dat het CDA last krijgt van de C. Daar was woensdag weinig van te merken. Misschien heeft in de beleving van de kiezer het CDA de overstap gemaakt van christelijk naar normen en waarden. Het CDA wil uiteraard meedoen aan het volgende kabinet en zal bij de eerstvolgende verkiezingen worden afgeslacht. Net zoals nu de PvdA is afgerekend door de kiezer.

Ik zal het maar bekennen, ik heb op Pieter Omtzigt, nummer 4 op de CDA-kandidatenlijst gestemd. En dat komt door het CDA-standpunt over defensie. Andere, mij ook sympathieke partijen willen daar op bezuinigen, nou Trump heeft gelijk. Wij moeten voor onze eigen veiligheid betalen. Als we een leger hebben en dat sturen we naar meer dan 30 brandhaarden in de wereld, dan moeten ze goed toegerust zijn. Die jongens en meisjes riskeren hun leven voor ons en moeten dan oefenen met losse flodders? Of erger, dan moeten ze maar zelf pang-pang roepen?

De hoge opkomst onderstreept mijn stelling dat de kloof tussen burger en bestuur een schijnbarri’ere is, waarachter bestuurder en politicus zich verschuilen. Maar de burger is niet dom, maar kiest zijn moment, zijn podium en zijn onderwerp en wil geen gezeur over hoogdravende teksten van politici.

Blijft over de vraag: Wat zijn de gevolgen van deze politieke bewegingen voor de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar? Ik geef een politiek antwoord: “Kom ik op terug.”

Deel deze pagina: