Live Live

Column Jan Visser 17 februari 2017

Gepubliceerd: Vrijdag 17 februari 2017 10:37

Column Jan Visser 17 februari 2017

Voetbal is business, big business. Er worden gigantische bedragen betaald voor topspelers en duizenden hebben er een boterham door. Een (voor mij) nieuwe trend is het weekendtoerisme naar een bekende of sympathieke club.

Een reisje naar Real Madrid – Barcelona, Manchester United – Manchester City. Je vliegt vanaf Schiphol, brengt een bezoek aan het stadion, ziet de wedstrijd en vliegt terug en maandagmorgen zit je weer op kantoor. De directeur of programmeur uit Broek op Waterland die in het weekend de beest uithangt in Liverpool. Of gewoon, rustig een wedstrijd bijwoont. Mijn kapper doet dit een enkele keer met zijn zoontjes. De omzet van clubs als Manchester of Arsenal loopt in de honderden miljoenen. Toen Real Madrid, Romario kocht was de aankoopsom in no time terugverdiend door de verkoop van sjaaltjes, wedstrijdshirtjes en vlaggetjes. Merchandising.

Mijn buurjongen, 9 jaar oud, is bezeten van voetbal. Vorig jaar is hij een week op een trainingskamp van Barcelona in Twente geweest, Dit jaar komt Real Madrid hier voor hetzelfde; voetballertjes krijgen les van trainers van Real, ze betalen daar zo’n 300 Euro voor en als er echte talentjes tussen zitten, krijgen ze een contract en worden bij de club ingelijfd als ze er klaar voor zijn. Het belangrijkste is niet eens dat ze bij Real komen, het belangrijkste is dat de concurrent hem niet krijgt.

De status die clubs als Real, Barcelona en Manchester United hebben, is voor Nederlandse clubs momenteel onbereikbaar. De enige club die een beetje in de buurt komt is Ajax. Feijenoord en PSV zijn er nog lang niet. Ajax heeft fans over de hele wereld, ook met officieel door Ajax erkende supportersclubs. Dus ook in Nederland. Denk je eens in wat een supporter van Ajax in bijvoorbeeld Overdinkel moet doen, om een wedstrijd in de Arene bij te wonen, of om naar een uitwedstrijd in pak-em-beet Groningen te gaan. Je moet eerst naar Amsterdam, want met eigen vervoer mag meestal niet. Dus reis je met een zogenaamde combikaart. Anders kom je er niet in. Van Amsterdam naar Groningen, dan de wedstrijd, terug naar Amsterdam en daarna naar Twente terug. En dat alleen om als Tukker naar Groningen te reizen en daar de supporters van de tegenpartij uit te kunnen schelden voor varkenskoppen.

Ik ben 1 keer zo gek geweest. Zaten we midden in de nacht in een trein, die niet verder kon en midden in de Achterhoek stilstond. Achterhoek, omdat de spoorwegbomen niet dichtgingen. En we waren al chagrijnig omdat Twente de bekerfinale had verloren van Heerenveen.

Donderdagavond heeft de gemeenteraad van Enschede een bankgarantie afgegeven van 25,4 miljoen Euro aan FC Twente. Voetbal is business, big business. Misschien wel het belangrijkste van alle onbelangrijke dingen. Als voetbal je leven beheerst, is er iets mis met jou en als voetbal de politiek beheerst is er iets mis met de politiek, met het voetbal of met allebei.

Deel deze pagina: