Live Live

Column Jan Visser 17 augustus 2018

Gepubliceerd: Vrijdag 17 augustus 2018 11:00

Column Jan Visser 17 augustus 2018

De vakman
Het vak van journalist heb ik geleerd in Noord-Groningen. Daar waar ze  “knauw’n”; de zinnen kort zijn en de woorden worden ingeslikt. Maar ook grote boerderijen en machtige stukken klei. Als je er een bestaan hebt, wil je er nooit meer weg. Maar ja, wie vindt daar een baan? “Ik”, zei de gek en Margriet wou best mee. We waren net getrouwd en ik schreef stukjes voor de Tubantia van het Noorden; het Nijsblad. 

Ik mocht als leerling-jornalist voor 3 dubbeltjes per regel, wat prutsen  in het Westerkwartier.En waar ga je dan heen? Naar de raadsvergaderingen! Zo werden gemeenten als Marum, Grootegast, Zuidhorn en Leek vereerd met een jonge journalist op de tribune en dat hadden ze lang niet gezien. Een enkele gemeente had een correspondent, die nu concurrentie kreeg van zo’n broekie.  
 
Maar dat duurde niet lang, want er kwam een baan vrij in Noord-Groningen. Margriet kreeg daar ook een baan en ik promoveerde van leerling bij het Nijsblad tot een echte journalist bij de Ommelander Courant in Uithuizen met een werkgebied van Lauwersoog tot Nieuweschans. Met 18 gemeenteraden. 18! Het interesseerde ons geen fluit, wij reden bij weer en wind, bij sneeuw en mist. Behalve bij de sneeuwstorm in ’79. Toen heb ik een paar dagen met Margriet ingesneeuwd gezeten. Ze staan hoog op mijn Mooie dagen- top tien.

In al die jaren heb ik niet ‘e’en keer een bestuurder horen zeggen, dat hij tevreden over de pers in zijn gemeente. Het was altijd te weinig aandacht voor gemeente, partij of fractie werd ik verweten te links, te rechts te zijn, of geen keuze te willen maken. Het gevolg waren brieven van bestuurders aan redactie en/of directie. Deze reageerden meestal terughoudend; in de trant van: de verhouding krant en bestuur is altijd kritisch en zo  hoort dat ook. Pers en overheid horen een haat-liefde verhouding te hebben.

Er vindt nu een landelijke discussie plaats over de rol van de pers bij de informatieverstrekking over de raadsvergaderingen. In Enschede worden die rechtstreeks via de computer uitgezonden en opgeslagen op de computer. Als je geen belang hebt bij de discussie, houd je het meestal niet lang vol. Landelijk wordt gesuggereerd om journalisten verslagen te laten maken van de raadsvergadering, te financieren door de gemeente en de media.

Een idioot idee. De pers hoort verslag te doen van een  vergadering  met als criterium nieuwswaarde en als de overheid een verslag van de vergadering in de krant wil hebben is dat ook prima, maar daar moet gewoon voor betaald worden als een advertentie.

Belangrijker is de functie van pers als waakhond van de democratie en luis in de pels. Pers behoort los te staan van de overheid. Het probleem van de lokale pers blijft de financiering en de onafhankelijkheid. Hoe zwakker de media, des te gemakkelijker voor de overheid.

Jan Visser

Deel deze pagina: