Live Live

Column Jan Visser 16 maart 2018

Gepubliceerd: Vrijdag 16 maart 2018 11:51

Column Jan Visser 16 maart 2018

Het geheim

Zo, het geheim van Jeroen Hatenboer is ontrafeld. De wethouder majeure projecten van de gemeente Enschede is opgestapt vanwege een maildiscussie over het door de raad drukken van het plan de Kop van de Boulevard. Dit project moet de afronding van het Van Heekplein worden en schijnt in handen te zijn van een Belgische investeringsmaatschappij Life geheten.

Aan de digitale discussie deden meerdere fracties mee, maar door Jeroen werden genoemd de fractievoorzitter van EnschedeAnders en die van het CDA. Twee van de gevaarlijkste vrouwen van het westelijk halfrond. Jeroen werd deelgenoot van deze discussie in de trein van Den Haag naar Enschede. Zo ongeveer bij de spoorbrug over de IJssel, moet je maar denken.

Vanwege het gevaar nam Jeroen direct ontslag, koos voor de noorderzon en vertrok naar Zuid-Amerika, naar zijn dochter en kleinkind. Voor de zekerheid verlengde hij zijn reis met vier extra-opa-dagen. Dan was het gevaar in Enschede zeker geweken. En hij had gelijk. De raad ging akkoord met het plan, evenals met het bestemmingsplan Vliegveld, dat ook die avond aan de orde kwam. Verder kwam Hans van Agteren met de mededeling dat Atak weer open was, hetgeen achteraf niet juist bleek te zijn. Kortom het was een gedenkwaardige raadsvergadering afgelopen maandagavond en duurde tot half twaalf.

Er komt nog een officieel afscheid, maar geen gewone vergadering meer van de raad in deze samenstelling. De dames en heren gaan zich bezighouden met flyeren en andere verleidingstaktieken. Voor Jeroen hoeft dat niet meer. Zijn taktiek is geslaagd. Door ontslag te nemen kon hij geen verantwoording afleggen in de raadsvergadering en kon dus ook niet weggestuurd worden. De discussie ging niet over het plan, maar over Jeroen.

Een discussie zonder politieke consequenties, want de portefeuillehouder was inmiddels een gewone burger geworden, wiens plannen door VVD-genootje Anneke Broekman verdedigd moesten worden. Ze deed het met verve en enige wanhoop in haar stem. Het raadsvoorstel werd bijna een hamerstuk, ondanks de twijfels die er waren en die bevestigd worden door een financiële quick scan. Deze quickscan, die geheim moest blijven bevestigt dat het plan één en al risico is en dan vind ik het stuitend dat er iemand in de raadszaal roept: “Een politicus moet lef hebben.”, terwijl de spreker van deze woorden geen dubbeltje risico loopt en met overheidsgeld speelt.

Ik zal u een geheim vertellen. Ambtenaren en collegeleden hebben geen hoge pet op van raadsleden. Ze zijn lastig en als alles klaar is, moet een plan nog aan die amateurs worden voorgelegd. Want de collegeleden zijn de profs van het gemeentebeleid en daar kunnen de amateurs niet aan tippen, vinden de profs en de ambtenaren.

Jan Visser

Deel deze pagina: