Live Live

Column Jan Visser 16 februari 2018

Gepubliceerd: Vrijdag 16 februari 2018 09:27

Column Jan Visser 16 februari 2018

Verkiezingen
 
Een van de vorige columns van mij schijnt een open zenuw in het stadhuis geraakt te hebben. Het gaat om de column over de college-onderhandelingen, die nu al gevoerd worden. En het resultaat van deze onderhandelingen heb ik ook al voorspeld; een voortzetting van het huidige college met mogelijk nogal wat nieuwe gezichten en links of rechts een andere of nieuwe partner.

Ga maar na: Jeroen Hatenboer zegt niet voor een nieuwe termijn als wethouder te gaan. Hans van Agteren wil graag een nieuwe termijn, maar het is de vraag of hij die mogelijkheid krijgt. Patrick Welman en Jurgen van Houdt staan onder grote druk van hun eigen partij/fractie. De enige die buiten beeld blijft is Eelco Eerenberg, die begon met een bliksemstart, maar nu blijkbaar met een governblock te kampen heeft.
 
Het begint nu ernst te worden. De deelnemers aan de raadsverkiezingen zijn bekend, totaal veertien stuks, waarvan er vier niet in de huidige raad zitten. Onzekere factor blijft de PVV, die meedoet, maar zich nog niet bij de campagne heeft laten zien.

Wat vooral zichtbaar wordt zijn de nieuwe samenwerkingsverbanden. Tot voor kort was het vooral collegepartijen tegenover de oppositie, maar nu worden voorzichtig andere combinaties uitgeprobeerd, waarbij het spel niet altijd netjes gespeeld wordt.

Afgelopen woensdagavond, de veertiende februari  ging de actieve verkiezingscampagne min of meer van start met een eerste debat. Wijkraad Zuid Oost organiseerde dat eerste debat in Vrieler aan de Brinkstraat. De kandidaten werden gevraagd in een soort politieke liefdesverklaring (het was tenslotte Valentijnsdag afgelopen woensdag) aan te geven met welke partij ze de komende vier jaar wel zouden willen samenwerken.

Uiteraard vervult D66 de spilfunctie. Die partij kreeg van Groen Links een liefdesverklaring, want die partij wil wel met D66 in het collegebootje stappen. Bepalend is of D66 de grootste partij wordt, dan mag ze de onderhandelingen voor een nieuw college leiden. Wordt een andere partij de grootste, dan moet ook D66 in de wachtkamer zitting nemen en lijdzaam afwachten.

Wat viel op afgelopen woensdag? EnschedeAnders kreeg ook nogal wat liefdesverklaringen. Drie stuks, waaronder die van de SP. De SP wil voorkomen dat hetzelfde gebeurt als vier jaar geleden, toen ze de verkiezingen wonnen maar buitenspel werden gezet door de andere fracties. En dat dreigt opnieuw. Enschede heeft grote problemen, die de afgelopen vier jaar alleen maar verergerd zijn. 

Denk aan de financiën, diftar, maar vooral ook aan armoede. Armoede moet de wereld uit, om te beginnen uit Enschede. En daar moet elke partij een bijdrage aan willen leveren. Het wordt tijd dat de hele raad hardop zegt, de omgang van de problemen is zo groot, dat dit een gezamenlijke aanpak vereist van alle politieke fracties. En dat lukt alleen als de oppositie nog voor de verkiezingen politieke moed durven te tonen.
 
Jan Visser

Deel deze pagina: