Live Live

Column Jan Visser 15 september 2017

Gepubliceerd: Maandag 02 oktober 2017 09:16

Column Jan Visser 15 september 2017

Soos

Ik ben een keer in het sociëteitsgebouw van Vindicat aan de Grote Markt in Groningen geweest. Een donker hol met veel glas en plastic op de vloer. En natuurlijk bier, de vloer was spiegelglad. Nooit meer geweest. Later wel eens naar Vera, de sociëteit voor studenten en werkende jongeren aan de Oosterstraat, maar daar plakte de vloer net zo erg als bij Vindicat. 

Vindicat atque polit is de volledige naam van de studentenvereniging met het clubhuis in de oostgevel van de Grote Markt. Handhaaft en beschaaft, betekent dit. Vindicat moet nog een lange weg afleggen voordat er gesproken kan worden over een beschaafde vereniging. Deze week kwam naar buiten dat de universiteit van Groningen de subsidie van 30.000 euro stopzet vanwege excessen in een sushi-bar en in gehuurde kleedkamers van een sportvereniging.

De schade in de sushibar is inmiddels afgekocht, zodat de zatte student sushi kan blijven eten en de restauranthouder kan blijven verkopen. En ook de kleedkamers zullen wel schoongemaakt worden.
Het ergste van een studentenvereniging is de ontgroening. Moet je je laten vernederen door de ouderejaars. Dat kan ik niet.

“Het bereidt je voor op het echte leven.”, zeggen ze en ik denk dat ze daar gelijk aan hebben. In het dagelijkse leven moet je je soms wegcijferen en dingen tegen je zin doen, maar dat heeft altijd een reden, een hoger doel. Vroeger organiseerde je als overheid een voorlichtingsavond en je had als bestuurder je plicht gedaan. Tegenwoordig willen de burgers vanaf het begin bij een project worden betrokken en echte invloed hebben. Macht hebben, invloed aanwenden. En dat vraagt een totaal andere aanpak dan de informerende aanpak uit de jaren 60. Het gaat om gelijkheid van deelnemers, om rekening houden met de belangen en eisen van de burger. En het gaat om lef en niet bang zijn voor direct contact met de burger.,
Zorgt in Groningen Vindicat voor onrust in het centrum, ook in Enschede wordt het onrustig dit weekend.
Je zult maar rechts-extremist zijn en voetbalsupporter van Twente of Utrecht. Moet je om twee uur zondagmiddag in het Centrum van Enschede zijn voor een protestdemonstratie en een half uurtje later bij het stadion, bij Twente tegen Utrecht. Kan gezellig worden. Maar niet heus. Ik heb dit al een keer meegemaakt; de trottoirtegels vlogen door de ruiten van de bestuurskamer op het oude Diekman. Een politiebusje werd op zijn kant gezet.

Maar dit geldt trouwens ook voor antifascisten, die ook willen demonstreren en naar het voetbal. Hoeveel ME-ers heb je nodig om alle groepen uit elkaar te houden? En wat doet vak P, zonder eigen honk? De feestvreugde vergroten ben ik bang.

Ik mag een boon worden als alles doorgaat zondag. 1 ding weet ik zeker; voetbal gaat door. Altijd!

Jan Visser

Deel deze pagina: