Live Live

Column Jan Visser 14 april 2017

Gepubliceerd: Donderdag 13 april 2017 15:25

Column Jan Visser 14 april 2017

Veste

Vorige week donderdag viel de ME de thuisbasis van Vak P binnen, ze sloten een deel van de tribune af en doorzochten het honk van wat genoemd wordt de fanatieke aanhang . Als je fanatiek voetballiefhebber bent heb je bij een wedstrijd zo’n twee uur lang alleen oog voor de bal, lijkt mij, maar de trouwe aanhang was op een eigen wijze aan het scoren in de Grolsch Veste.

De volgende ochtend gaven burgemeester en politie een persconferentie op het stadhuis. Je geeft een persconferentie als je een ingewikkeld verhaal hebt en verwacht dat er veel vragen van veel journalisten komen. Met een persconferentie heb je de mogelijkheid de publiciteit over een bepaald onderwerp te 'sturen'.

De raad van de gemeente Enschede voelde zich bij dit alles buitengesloten en er werden vragen gesteld tijdens de raads vergadering afgelopen maandag. Daarbij gaf de burgemeester de raadsleden min of meer gelijk en hij zegde toe bij iets dergelijks in het vervolg ook de raad te zullen uitnodigen voor de persconferentie. In gedachten zag ik ergens een voorlichter wit wegtrekken. Je moet het niet willen. Een persconferentie is voor de pers niet voor de raad. Raadsleden hebben totaal andere informatiebehoeften, dan journalisten. En het verzwakt het effect van je eigen boodschap. Mogen raadsleden ook vragen stellen, commentaar geven, geinterviewd worden?

De burgemeester vertelde dat de aktie maandenlang was voorbereid en dat de inval gebeurde op verzoek van het Openbaar Ministerie, niet op verzoek van de gemeente. Hij was wel op de hoogte en leek opgelucht, dat hij de bal kon doorspelen. Het OM was leidend omdat het ging om verdenking van strafbare feiten en niet om bedreiging van de openbare orde en veiligheid. Het ging om strafrecht en niet om bestuursrecht aldus Van Velthuizen. Waarom het OM niet op de persconferentie aanwezig was, werd niet duidelijk.

Wat is er aan de hand? De macht in een deel van het FC Twentestadion werd overgenomen door een motorbende, die alles doet wat God en wet verboden hebben, de politie durft niet naar binnen, waarop de bende eruit wordt gejaagd door de ME en dit alles is geen bedreiging van de openbare orde en veiligheid? De antwoorden van de burgemeester roepen meer vragen op, dan dat er antwoorden komen.

Waarom moet het supportershonk 12 maanden dicht? Zou het niet verstandiger zijn grote schoonmaak binnen Vak P te houden, een nieuw supportershome te starten waar iedereen welkom is, onder curatele van FC Twente, gemeente en politie? En het honk opnieuw in te richten, het is daar zo donker als de pest. O ja, vergeet niet de achterdeur van het honk dicht te schroeven. Vanuit het Vak P-home was via de achterdeur gratis en ongecontroleerd toegang mogelijk naar de tribunes. En bij de voordeur stonden leden van de motorclub. Gezellige boel daar zo te horen.

Jan Visser

Deel deze pagina: