Live Live

Column Jan Visser 13 oktober 2017

Gepubliceerd: Vrijdag 13 oktober 2017 09:26

Column Jan Visser 13 oktober 2017

Gewoon

Nederland is het land van een beetje van dit en een beetje van dat. Het compromis is de motor van ons regeringsstelsel. Kijk naar de kabinetsformatie, meer dan 200 dagen onderhandelen. 

Toch werkt het blijkbaar; er ligt een regeerakkoord en binnenkort zal de regeringsploeg zich melden bij de koning om ingezworen te worden. Het mooiste vond ik dat het demissionair zijn van het kabinet goed bleek te zijn voor de schatkist. Demissionaire ministers geven minder uit. En terecht natuurlijk, hun mandaat van de kiezer is verlopen, terwijl het nieuwe mandaat nog niet geldig is; de oude ploeg zit er nog.

Er is een oude wijsheid in de democratie; de kiezer heeft altijd gelijk. Het dalende opkomstpercentage komt door de bestuurder, niet door de desinteresse van de kiezer. De kiezer is wel geïnteresserd in het wel en wee van de overheid, maar het moet hem wel raken. In Enschede zijn er problemen en kwesties genoeg om over te debatteren en de kiezer pikt eruit waar hij het over wil hebben.

Hij wil praten over de bouw van een moskee, waarbij de gemiddelde Enschedeër soms gematigder is dan de gemiddelde Nederlander met buitenlandse (voor)ouders. Inwoners van Nederland met voorouders buiten de Nederlandse grens kunnen onderling soms erg onverdraagzaam zijn. Sommige politieke fracties in de raad moeten daar rekening meehouden.

Pieter Jan Klok, docent beleidswetenschap aan de UT, schreef in de Tubantia van afgelopen dinsdag dat de politieke partijen bij de komende campagne niet hoog van de toren moeten blazen en hij wijst op de diverse projecten, die nu nog gestart worden als onderdeel van de persoonlijke profilering. Wethouders komen deze dagen met projecten die miljoenen kosten en grote financiële gevolgen hebben voor burger en overheid.
 
Enschede, 20 miljoen voor zembaden. Zwembaden? Ja zwembaden, omdat de gemeente volgens de wethouder van sportzaken topzwemmen zo belangrijk vindt. Recreatief zwemmen is uit, topzwemmen is de trend. Ik denk dat de kiezer vaak denkt: “Ga aan het werk, geef niet zoveel geld van een ander uit en gedraag je fatsoenlijk. Mensen haten het gekibbel van de politici. Het door elkaar heenpraten, het niet naar elkaar luisteren.

De burger is zat van het gewauwel, dat niet aansluit bij zijn belevingswereld. Hij heeft genoeg aan zichzelf. De economie, die aantrekt (ondanks alle sombere berichten), maar waar de gemiddelde burger van Enschede niet lijkt te profiteren. Voor hem is en blijft het een kwestie van overleven, waarbij je wel de hulp van de overheid kunt gebruiken en geen behoefte hebt aan schreeuwende campagnevoerders of zichzelf op de borst slaande bestuurders, die even willen oogsten.

Ik denk dat Pieter Jan gelijk heeft. De kiezer wil een perspectief, hoop, aandacht en dan kom je al snel niet bij een verkiezingsprogramma of een diepzinnig politiek betoog, nee, je komt bij mensen, kiezer en gekozene die gewoon met elkaar kletsen, met ieder hun eigen verantwoordelijkheid en leefomgeving

Gewone mensen met een toekomst in Enschede.

Jan Visser

Deel deze pagina: