Live Live

Column Jan Visser 13 april 2018

Gepubliceerd: Vrijdag 13 april 2018 09:17

Column Jan Visser 13 april 2018

Eerlijk

Is het leven oneerlijk? Ja, soms het leven is oneerlijk. Terwijl jij denkt dat je ergens recht op hebt, draait het leven jou een loer en geef je iedereen de schuld, behalve jezelf. Want jij had toch het recht op, ik noem maar wat, een gezonde geest in een magnifiek en gezond lichaam, of genoeg geld zodat je aan het eind van de maand de eindjes nog aan elkaar kun knopen, of dat FC Twente in de eredivisie blijft, want Twente is lang geleden eens landskampioen geweest, of dat je wethouder van Enschede moet worden, omdat je al 15 jaar in de oppositie zit en nu aan de beurt bent, of dat je recht hebt op een eclatante verkiezingszege.

En wat als dat niet gebeurt? Wie garandeert jou een prettig en aangenaam leventje? Wie garandeert jou, dat je wethouder wordt? Niemand en zeker de politiek niet. Politiek is een afspiegeling van de maatschappij. Er zijn veel regels, maar uiteindelijk kies je zelf waarvoor je gaat. Stel je je daarbij hard of stel je je kwetsbaar op? Dan komt het al in de buurt van een strategie.

Op dit moment wordt een nieuw college van burgemeester en wethouders op het stadhuis in elkaar getimmerd. Centrale rol daarin speelt Burgerbelangen Enschede, BBE, de grootste fractie in de gemeenteraad na de verkiezingen. In de Tubantia van afgelopen dinsdag staat een interview met Niels van der Berg. Het probleem is, dat hij op dit moment niets nieuws te vertellen heeft. Want er zijn twee verkenners op pad om de mogelijkheden te onderzoeken. Ze praten met alle fracties en maken lijstjes met politieke voorkeuren en met obstakels en zelfs met breekpunten. Maandag hebben zij hun advies klaar en zal het in de raad besproken worden.

Ik weet niet wat er maandag gepresenteerd wordt, maar volgens mij is inhoudelijk nog niet veel aan de orde geweest. Wel weet ik dat binnen enkele partijen felle discussies plaatsvinden over de te volgen lijn. De belangen zijn helder; de ex-wethouders willen nog een ambtsperiode en het aanstormende jongvee wil nu eindelijk zelf op het pluche.

Over de inhoud wordt men het blijkbaar wel eens, over de poppetjes vindt nu de strijd plaats. Vroeger werden de poppetjes bij het onderwerp, oftewel de portefeuille gezocht. Het moderne realisme stelt blijkbaar dat een goede wethouder elke portefeuille aankan.

En dat dames en heren, is niet zo.
 
Een raadslid heeft niet bij voorbaat recht op een wethouderportefeuille, maar de burger heeft wel bij voorbaat recht op goed beleid en een goede wethouder. En dat is de opdracht aan Niels.

Jan Visser

Deel deze pagina: