Live Live

Column Jan Visser 11 mei 2018

Gepubliceerd: Maandag 14 mei 2018 11:09

Column Jan Visser 11 mei 2018

Kater

Enschede heeft een kater. Eigenlijk meer dan 1. Sowieso een café met die naam op de Oude Markt. Daar werd, na een verbouwing een veiling van café-spullen gehouden. Mijn dochters kwamen daar weleens en ik wilde ze verrassen met een authentiek Katerstuk. Bij de meubels was een mooie, lange stamtafel. Maar onze plaatselijke bierbrouwer had ook belangstelling. Medewerkers van de bierfabriek hadden net een bar gekocht met een blad van aan elkaar gelijmd muntgeld. Mijn stamtafel ging voor meer dan tweeduizend Euro weg. Om niet met lege handen thuis te komen kocht ik twee caféstoeltjes en een tafeltje met speelkaarten in de hoeken van het blad. Toen ik thuiskwam vertelde mijn jongste dochter dat ze aan zo’n tafeltje de verkering had uitgemaakt. Op mijn werkkamer staan nu twee caféstoelen en een tafel met speelkaarten in het blad.

Maar Enschede heeft meer katers. Twente speelt volgend jaar in de eerste divisie. Supporters zijn boos, doen domme dingen; steken vuurwerk af, gooien met bier. De liefde tussen een voetbalclub en publiek is meestal kort en hevig. En dat leidt tot domme dingen: supporters, die over hekken klimmen en in no time door stewards worden teruggegooid.

Wie heeft er nog meer een kater? Jan Bruins. Jan Bruins de stadionspeaker, die nooit uit zijn rol valt en dit bij de laatste wedstrijd wel deed. Jan heeft ook een kater. Ongewild werd hij een pion in het krachtenveld tussen gemeente, politie en FC Twente bij de inval in het home van vak P. Hij moest de klappen van drie kanten opvangen en hij heeft het gedaan. Hij verdient een standbeeld naast dat van N’kufo.

Nog een kater? Over enkele weken komt Niels van den Berg met een voorstel voor een nieuw college. De ChristenUnie heeft al 1 van hun kroonjuwelen ingeleverd; voortaan is elke zondag in Enschede koopzondag. Voor de ChristenUnie was dit altijd vloeken in de kerk. Het lijkt erop dat het nieuwe college een replica van het vorige wordt, met het CDA vervangen door GroenLinks. Hoofdprioriteit wordt dan het nieuwe geloof van links; de duurzaamheid. Dan mogen D66 en GroenLinks uitmaken wie het gelovigst is. Maar vier jaar nog een keer hetzelfde, is slecht voor Enschede en zal over vier jaar tot een nieuwe kater leiden.

Nog een kater. Woensdagavond was ik bij een bluesavond van Johan Derksen in het Willem Wilmink Theater. Geweldige avond gehad. Enschede heeft een cultuurplein met twee theaters en een poppodium. Alleen Atak is niet meer. Een kater van jewelste!

Dat gecombineerd met de garantstelling voor FC Twente, de afschrijving van onroerend goed en ambities, zoals de Kop van de Boulevard, een nieuwe discussie over het vliegveld en we moeten concluderen dat Enschede te vaak een financiële kater heeft. Het wordt tijd voor politici met realiteitszin!

Jan Visser

Deel deze pagina: