Live Live

Column Jan Visser 10 november 2017

Gepubliceerd: Vrijdag 10 november 2017 09:22

Column Jan Visser 10 november 2017

Rene

Als je niet kritisch durft te zijn verandert er niets. Ik maak ruim twee jaar columns voor TV Enschede FM, samen met Bert Hassink. Dat zijn er zo’n vijftig tot nu toe per persoon. Vanaf november 2016 worden ze gepubliceerd op de homepage. Daarvoor waren Bert en ik ook al actief voor deze zender, maar die columns zijn niet bewaard gebleven. Hopelijk zitten ze nog in mijn computer.

Bert en ik fungeren voor de omroep als luis in de pels. Een functie die van oudsher door de pers wordt ingevuld. Rijk word je er niet van, liefdewerk, oud papier zeggen ze dan. Waarom is die functie zo belangrijk? Omdat de pers een functie heeft in de contacten tussen overheid en burger. Een krant of ander medium zorgt voor beweging, brengt verandering met zich mee.

Beunders is 24 uur per dag, 7 dagen in de week luis in de pels van de overheid. Vooral het gebied van uitkeringen zoals de bijstand, is zijn specialiteit. Een voor ambtenaren vervelende eigenschap van hem is zijn vasthoudendheid, bij het stalken af. Een tweede vervelende eigenschap van hem is het volledig ontbreken van ontzag voor gezag of autoriteit. En daar kunnen machthebbers niet tegen. Rene heeft een stichting in het leven geroepen van waaruit hij de luiheid, laksheid en het disrespect van ambtenaar en bestuurder bestrijdt; de Stichting Sociaal Hart Enschede. Leidend figuur binnen de stichting is uiteraard Rene, maar hij heeft een aantal medestanders om zich heen verzameld, waar hij iets mee kan. En hij heeft een uitgebreid netwerk.

Gisteren had hij weer succes; het college van Enschede stemde na een vernietigend rapport van de Rekenkamer in, met een correcte uitvoering van het geven van een voorschot aan bijstandsaanvragers. Na de afschaffing van de zoekperiode voor 27-plussers een tweede nederlaag voor het college. Na bijna vier jaar vechten komen de eerste resultaten binnen bij de oppositie. En dat komt omdat de tactiek is aangepast.

Een van de tactieken van dit gemeentebestuur is altijd in beroep te gaan ook al is de gemeente in het ongelijk gesteld. Mensen zijn de procedures na twee jaar al lang zat en als de gemeente op het laatste moment een aanbod doet (altijd op het laatste moment), accepteert de tegenpartij snel het aanbod van de gemeente, die met een blik vol juristen het procederen langer volhoudt dan een burger. Ook financieel gezien. Maar zo krijg je geen uitspraak en kan de gemeente alles doen wat God en de wet verboden heeft. Misbruik van het recht. Maar de oppositie zet door en krijgt nu gelijk van de Rekenkamer. B. en W. hebben een brief aan de raad gestuurd met commentaar op het onderzoek. De reactie is te kinderachtig voor woorden.

Ik hoop dat de heren van de jeuk niet kunnen slapen vannacht. Last van luizen.
 
Jan Visser

Deel deze pagina: