Live Live

Column Bert Hassink 9 februari 2017

Gepubliceerd: Donderdag 09 februari 2017 12:40

Column Bert Hassink 9 februari 2017

Lijsttrekkers

Kent u dat, dames en heren, lijsttrekkers, vast wel. We struikelen vandaag de dag er bijna over. De lijsttrekkers zijn alom aanwezig, zo in de aanloop naar de verkiezingen voor de Tweede Kamer op woensdag 15 maart.

Mooi om te zien dat de lijsttrekkers het beste met ons voor hebben. Wat moet dat toch een mooie roeping zijn, politicus. Ja, een roeping, want het is geen vak. Om een goed politicus of politica te zijn, moet je uit een bepaald soort hout gesneden zijn. Al eerder heb ik in mijn columns aangegeven, dat een politicus een bepaalde naïviteit, opportunisme en/of een bord voor de kop moet hebben. Met uw welnemen zal ik vanaf nu alleen het woord politicus gebruiken en bedoel daarmee zowel een man, vrouw als ook transgender.
En wat zijn ze blij, de lijsttrekkers. Er is volgens de laatste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek een begrotingsoverschot van een half procent. Dat betekent dat er weer geld uitgegeven kan worden. U en ik worden ook helemaal blij van al die beloftes. Een lastenverlichting hier, een extra premie als toelage daar en het aanpakken van de eigen bijdrage in de zorg en tot slot gaan we weer met 65 jaar met pensioen.

Ja, dat was deze week wel een politieke aardschok in Den Haag. Het leek wel heel even Groningen. Lijsttrekker Krol van 50Plus gaf aan dat in een coalitiebespreking het een heus breekpunt is. Hij wil de pensioenleeftijd terug naar 65 jaar. O jee, hoe moet het nu verder met ons land als Krol niet in de regering zit? Ouderen zijn hot in deze verkiezingen. Kijk maar eens naar alle voorstellen. De babyboomers worden goed verzorgd.

Dat is nog wat anders dan ‘Justin Klaver’ of moet ik zeggen ‘Jesse Trudeau’? In het vernieuwde Vrij Nederland een lang interview met deze lijsttrekker van GroenLinks. Klaver wordt neergezet als een soort popidool. Hij imiteert de Canadese minister-president Justin Trudeau wel aardig. Ook zijn optredens in poppodia worden goed bezocht. In het interview bekende hij nog geen slipjes van dames te hebben mogen ontvangen. Ed Nijpels, een toenmalig VVD idool voor vrouwen, gaf in dat zelfde interview aan dat hij wel ondergoed kreeg toegestuurd. Nijpels coacht Klaver zo blijkt. Waar gaat de kiezer voor bij GroenLinks? Het beeld van Jesse ‘Trudeau’ Klaver of van de politieke keuzes van zijn partij.

En alle lijsttrekkers komen naar onze mooie stad, nou ja bijna allemaal. De lijsttrekker van de PVV heeft het verzoek nog in beraad. Het antwoord zal wel komen via Twitter in iets minder dan 144 leestekens. Ons onvolprezen lokale dagblad heeft samen met de UT de bijeenkomsten georganiseerd. Wederom een puike prestatie. Publiek mag ook vragen stellen. Verwacht hier overigens niet te veel van, want een beetje lastige vraag wordt toch handig ontweken door een gewiekste politicus.

Donderdag 16 februari is een belangrijke dag. Dan presenteren het Sociaal Cultureel Planbureau en het Centraal Bureau voor de Statistiek hun doorrekeningen van de verschillende verkiezingsprogramma’s. Dan weten we een heel klein beetje meer of beloften echt waar gemaakt kunnen worden en wat het ons vervolgens kost c.q. oplevert.

Lijsttrekkers. Binnen de bijzondere wereld van de politiek zijn zij weer een geval apart. We zullen het de komende weken met hen moeten doen. Ik wens u en mij hierbij sterkte.

Deel deze pagina: