Live Live

Column Bert Hassink 7 september 2018

Gepubliceerd: Vrijdag 07 september 2018 09:47

Column Bert Hassink 7 september 2018

Blok-je om
 
Kent u dat, dames en heren, een blokje om. Vast wel. Doen we allemaal wel eens zo ‘s avonds als de broeksriem op de uitbuikstand staat. Even een blokje om, al dan niet met de hond. Woensdag wilde ik ook wel even een blokje om toen ik het acht uur journaal op NPO1had gezien. Kwam mede doordat Minister Blok ook ‘om was’ en de poppenkast in ‘s lands vergaderzaal was afgesloten.

Minister Blok heeft het even moeilijk gehad met de oppositie, maar wist ook wel dat een motie tegen hem nooit een meerderheid zou halen. Blok had braaf op het ministerie geoefend wat hij wel, maar vooral wat hij niet moest zeggen. Het is toch wonderlijk dat er nog steeds mensen verbaasd zijn dat de politiek in zijn algemeenheid op wat minder vertrouwen kan rekenenen als je ook maar delen van dit voorspelbare ‘debat’ hebt gevolgd.
 
Blok houdt dus een toespraak en later blijkt dat hij dat allemaal niet zo bedoeld had. Dus als u Blok uitnodigt om een bijeenkomst op te fleuren, wat ik u trouwens niet zou aanraden, maar dat terzijde, dan zegt hij dus dingen die hij niet meent. Volgens mij hoog tijd voor een Blok-je om als deze minister het woord voert.
 
Wie ook tijd heeft voor een blokje om is oud Kamerlid Ten Broeke. Het zal u niet ontgaan zijn. Dit lid van de VVD fractie heeft zijn Kamerlidmaatschap op moeten zeggen wegens, zo noem ik het maar even ‘tussenbeense activiteiten’. Nu is meteen duidelijk waarom Ten Broeke geen minister van Buitenlandse Zaken is geworden, er lag een lijk in de kast.
 
Het is wel jammer dat Ten Broeke geen Kamerlid meer is. Ik was het niet altijd eens met zijn standpunten, maar je wist wel wat je aan hem had. En er is nog een reden waarom het jammer is. Er is nog een Twents Kamerlid minder in de Kamer. Na het vertrek van PvdA-er Dijksma is alleen CDA-er Omtzigt nog een Twentse vertegenwoordiger in de Kamer.
 
Ik weet dat politici niet primair namens hun regio in de Kamer zitten, maar het is wel makkelijk voor de regionale overheden om aanspreekpunten te hebben. En voor de regio is het o zo belangrijk om gelden van de rijksoverheid te krijgen om de nodige ontwikkelingen door te voeren. Vooral als je steeds maar weer te dealen hebt een stad als Almelo, alhoewel het woord dealen hier wellicht niet zo gelukkig gekozen is.
 
Een blokje om. Dat kan straks ‘s avonds eerder in het donker. Europa wil van de wintertijd af. En boer zoekt vrouw fan van het eerste uur en CDA Europarlementariër Schreier-Pierik is hier blij mee. Deze mevrouw staat erom bekent dat ze de grote lijnen bewaakt en het afschaffen van de wintertijd is voor haar erg belangrijk, zo hebben we kunnen lezen in ons onvolprezen lokale dagblad. Schreier-Pierik ziet wat het verzetten van de klok met mensen doet, met het bio-ritme, het gezinsleven en met de economie. En nu komt weer een duidelijk politieke-ik-redeneer-het-in-mijn-voordeel-redenatie. Volgens Schreier-Pierik hebben van de 500 miljoen Europeanen er 20% last van het verzetten van de klok. Denk ik, wellicht naïef, dus 80% heeft er geen last van.
 
Een blokje om. Soms goed voor de spijsvertering en soms goed om op eens andere gedachten te komen. En als u ooit weer Minister Blok hoort, bedenk dan steeds dat hij zo maar dingen kan zeggen die hij niet meent. Mensen met minder politieke flexibiliteit zouden blokkeren in hun functioneren. Zo niet deze minister, met een blok voor de kop.
 
 

Deel deze pagina: