Live Live

Column Bert Hassink 7 april 2017

Gepubliceerd: Vrijdag 07 april 2017 12:19

Column Bert Hassink 7 april 2017

Ervoor gaan

Kent u dat, dames en heren, ‘ervoor gaan’. Vast wel. We hebben het allemaal wel eens gehoord ‘we gaan ervoor’. Of u het ook in de praktijk kent weet ik niet, maar vast wel. U heeft vast wel eens gedacht toen u uw geliefde voor het eerst zag ‘daar ga ik voor’. Daar ga ik voor is niets anders dan: daar ga ik me voor inzetten en wel met volle overtuiging.

Ik kwam hierop, toen ik gisteren in ons onvolprezen lokale dagblad las dat onze mooie Twentse regio te weinig ambitie toont om zich verder te ontwikkelen als een sterke regio. We kennen allemaal wel het spanningsveld tussen stad en platteland en meer specifiek: Enschede en de 13 andere steden.

Wat mag regionale ontwikkeling kosten en wat levert het me op? Die vraag wordt blijkbaar niet gesteld als regio in zijn geheel, maar wel in elke stad afzonderlijk. En zo krijg je dus scheve gezichten. Vragen waarom het platteland mede moet investeren in grootstedelijke voorzieningen en de stad in het verder ontwikkelen in natuur- en landschapsontwikkeling. Welnu, het mooie van ons Twente is dat we beide in ons hebben, het grootstedelijke en een mooi landschap.

En daar moeten we meer mee doen. Velen van ons vinden dat, maar er gebeurt nog te weinig. In ons mooie Twente kun je bijvoorbeeld wonen in de natuur en toch de gemakken van een grote stad nabij hebben. Of lekker wonen in de stad en de natuur is dichtbij. Wonen, werken en recreëren in dezelfde regio. Het kan allemaal nu en het moet blijven kunnen in de toekomst.

De agenda van Twente is er en de gemeenteraden mogen aangeven of zij akkoord gaan. En ik voorspel nu al dat niet alle raden hiermee akkoord zullen gaan. Terwijl dit voorstel nog mager is. Om echt goed door te pakken is meer geld nodig dan die 7,50 euro per inwoner die de gemeenten per jaar moeten gaan bijdragen. Ik weet niet wat een Big Mac tegenwoordig kost, maar voor de prijs twee Big Macs per inwoner per jaar wordt onze mooie regio echt niet gezonder.

Wij zijn Tukkers die trots zijn op hun regio. Wij kunnen met elkaar realiseren dat dorpen niet ontvolken, want men kan daar blijven wonen en werken in de eigen regio. Als de gemeenteraadsleden straks hun besluit moeten nemen is het handig dat zij over de stadsgrens heen kijken.

Mijn oproep aan hen is dan ook: ‘ga ervoor’. Zie Twente als één geheel. Samen maken we ons mooie Twente sterker voor de toekomst. Als raadslid wordt ook van je gevraagd om te durven investeren en het bredere belang te dienen.

Deel deze pagina: