Live Live

Column Bert Hassink 5 oktober 2018

Gepubliceerd: Vrijdag 05 oktober 2018 09:24

Column Bert Hassink 5 oktober 2018

Optimist
 
Kent u dat, dames en heren, een optimist? Vast wel. We ontmoeten ze wel eens: optimisten. Het glas is half vol in plaats van half leeg. De optimist die steeds weer kansen ziet in plaats van problemen. De optimist die steeds weer voorgaat in de polonaise en schier onvermoeibaar blijkt te zijn.

Nu ben ik, van huis uit, een optimist. Misschien komt dat ook wel door mijn persoonlijke situatie. Immers als je in een rolstoel zit dan moet je niet ‘bij de pakken neerzitten’. Hoeft wat mij betreft ook niet, ik zit immers al. En als optimist zie ik met enige regelmaat de humor van zaken in. Verwondering, verbazing zijn mij niet vreemd, in tegendeel. Komt ook regelmatig voor, wellicht ook omdat de leeftijd wat vordert. Wat dat betreft hoop ik dat ik me nog lang kan verwonderen en verbazen.
 
Als optimist had ik de hoop dat Rutte een extraatje had voor de gemeenten om, met name, de financiële perikelen op te vangen in het sociale domein. Groot was dan ook de verwondering en verbazing dat er niet meer, maar juist minder geld gaat naar de gemeentekas. Reden: de rijksuitgaven dalen en dus ook de gelden in het gemeentefonds.

Maar als optimist heb ik natuurlijk het idee dat je politici duidelijk kunt maken dat dit niet kan. En wat nu zo mooi is, is dat we in ons Enschedese College enkele partijen hebben die ook regeringsverantwoordelijkheid dragen. Zou zeggen: pak de handschoen op en maak contact met Den Haag. D66, VVD en CU, maak gebruik van de ‘politieke lijn’. Het voordeel van een landelijke partij zullen we maar zeggen. En oppositiepartij CDA heeft recent al gebruik gemaakt van de Haagse connecties. Zou zeggen: ga op herhaling.
 
Als optimist was ik aangenaam verrast dat de fractievoorzitter van de CDA fractie van de Eerste Kamer, Brinkman, zich niet meer verkiesbaar zal stellen voor een nieuwe termijn. Brinkman wil namelijk plaats maken voor een nieuwe generatie. Kijk daar hou ik nu van, de jongeren de ruimte geven. Brinkman, 70 jaar jong, maakt plaats voor senator Knapen, 67 jaar oud. Ik las het met een glimlach.
 
Als optimist maak ik me natuurlijk ook wel eens zorgen. De waan van alle dag. Partijen die zeggen ‘namens de gehele bevolking’ te spreken, vind ik nogal aanmatigend. Onder-Koning Donner neemt dit jaar afscheid in zijn functie als Vice-President van de Raad van State. In een interview met het Financiële Dagblad zei Donner, ik citeer: “het gevaar is dat de rechtsstaat wordt verdrongen door een vorm van politiek bedrijven waarbij de meerderheid van de dag per definitie doorslaggevend is”. Einde citaat.

De waan van alledag zorgt wel eens voor verwondering en verbazing, zeker ook bij mij. Politieke dagkoersen zijn een doodsteek voor het vertrouwen in de politiek en doet de democratie ook geen goed. Dit betekent nadrukkelijk niet dat een koerswissel per definitie niet mag. O, nee. Zeker niet. Maar dan niet ingegeven door de waan van alle dag.

Deel deze pagina: