Live Live

Column Bert Hassink 30 november 2018

Gepubliceerd: Vrijdag 30 november 2018 10:57

Column Bert Hassink 30 november 2018

Belastingteruggave
 
Kent u dat, dames en heren, belastingteruggave? Vastwel. Is immers de blauwe envelop met de leukste inhoud, nietwaar? Er zijn tal van regelingen die regelen dat we belasting terug kunnen krijgen. Een maatregel die, als het aan het neoliberaal Christelijk kabinet ligt, komt te vervallen is de teruggave van de BPM voor bestelbusjes die aangepast zijn voor zorgvervoer. Ook op bestelbusjes wordt BPM geheven, maar dan niet op basis van Co2-uitstoot maar via een andere berekening.

Wat is het geval. Ondernemers, vrijwilligersorganisaties kunnen BPM, oftewel de Belasting voor Personenauto’s en Motorrijwielen, terugvorderen als ze een bestelbusje laten ombouwen voor personen in een rolstoel. En nu dat voordeel dreigt te verdwijnen zullen de kosten bijna 14 procent gaan stijgen. Deze prijsstijging zal uiteraard doorgevoerd worden in de prijzen van het vervoer en komen daarmee voor rekening van de gemeente en uiteindelijk de gebruikers.
 
In onze mooie raadszaal was afgelopen maandag een debat over het leerlingenvervoer. Het ging om de te betalen eigen bijdrage. Voorwaar een belangrijk onderwerp. Maar het is de vraag of de getoonde cijfers voor de toekomst nog houdbaar zijn.
 
En er speelt nog iets anders. Iets dat nog meer impact kan hebben op het doelgroepenvervoer, de verzamelnaam voor leerlingenvervoer, Wmo-vervoer en vervoer naar en van dagbesteding. Brussel heeft besloten dat busjes voor personenvervoer vanaf maart 2019 duurzaam moeten zijn. De busjes moeten elektrisch worden aangedreven en het ledig gewicht neemt daardoor toe en wel boven de 3500KG. En zo’n voertuig mag je niet besturen met een B-rijbewijs. Dan moet je een D-rijbewijs hebben, een rijbewijs voor een bus.
 
De meeste van de 15.000 chauffeurs hebben geen D-rijbewijs en dus kunnen honderden vervoerders niet meer aan hun verplichtingen voldoen. En uiteraard zullen per maart niet alle busjes stilstaan. Het ombouwen en voldoen aan de milieu-eis zal nog wel enige tijd vergen. Maar het komt er wel aan. Koninklijke Nederland Vervoer en de RAI hebben er bij de regering op aangedrongen om ontheffing aan te vragen, maar dit is door Brussel geweigerd.
 
De vervoerssector geeft aan best wel mee te willen werken aan verduurzaming, maar het inbouwen van een gasinstallatie kan alleen in busjes waar een benzinemotor zit. En deze worden niet geproduceerd. Meer dan opvallend is dat de maatregel alleen geldt voor busjes in het personenvervoer. Dus niet van toepassing is op al die busjes die dagelijks door de straat rijden om pakketjes af te leveren.
 
Kijk, en dan is het mooi dat het Collegevoorstel over het leerlingenvervoer geen hamerstuk is geworden maar een bespreekstuk tijdens de raadsvergadering van 10 december. Dan staat ook op de agenda, zo macht verwacht worden als bespreekstuk, de ontwerpverordening jeugdhulp en maatschappelijke ondersteuning.
 
En of u als raadslid straks links of rechts voorsorteert of de middelste baan kiest, koppel de info van hierboven maar eens aan deze twee bespreekpunten. Dan zal de tekst in beide College-voorstellen mogelijk in een ander daglicht komen te staan.

Deel deze pagina: