Live Live

Column Bert Hassink 28 juli 2017

Gepubliceerd: Vrijdag 28 juli 2017 11:16

Column Bert Hassink 28 juli 2017

Gastvrijheid

Kent u dat, dames en heren, gastvrijheid. Vast wel. We zijn immers allemaal wel eens gastvrij en ontvangen met plezier anderen. Onze mooie stad Enschede is ook gastvrij. Komende donderdag ontvangen we twee teams die deelnemen aan het EK voetbal voor dames en volgende week zondag wederom twee teams voor de finale in het tot FC Twente-stadion omgedoopte Grolsch Veste.

Laten we hopen dat ‘onze’ Oranje Leeuwinnen minimaal één wedstrijd in Enschede komen spelen. Maar ja, dat weten we dit weekend pas.

En onze mooie gastvrije stad krijgt binnenkort nog meer bezoek. Op zondag 17 september komt een groep mensen naar muziek luisteren en een wandeling houden. Dit doen ze in de nabijheid van het Blijdensteinpark. Trouwens, veel geld heeft de organisatie niet over voor de muziek, want naar wat ik begrijp komt deze uit de C Kategorie.

Een maand en twee dagen eerder, op 15 augustus is er in het Blijdensteinpark de Indië-herdenking. Gelukkig komen er dan mensen samen in waardigheid en herdenken de verschrikkelijke gebeurtenissen in onze voormalig Nederlands-Indië.

En naar verluid komt op zaterdag 1 oktober weer een groep mensen een wandeling houden door onze mooie gastvrije stad. Reden waarom is voor mij volslagen onduidelijk. Volgens mij leven we in onze stad in harmonie met vele nationaliteiten. Volgens de gemeentelijke website herbergt Enschede 158 verschillen nationaliteiten. Van oudsher kent onze mooie stad de komst van mensen van buiten. Van ver terug de turfstekers die kwamen werken in de textiel en later de gastarbeiders.

Gastvrijheid. Ja, soms tegen je wil in. Het is ook in ons democratisch bestel verankert dat je mag opkomen voor je mening. Maar ik zoek nog naar de aanleiding waarom van die twee wandelingen op 17 september en 1 oktober. Eigenlijk ben ik blij dat ik deze vraag niet kan beantwoorden. Er is namelijk volgens mij geen aanleiding.

Gastvrij zijn we in ieder geval volgende week donderdag en zondag. Dan zijn de wedstrijden van het EK voetbal in onze mooie stad. Laten we daar blij mee zijn en ons voordeel mee doen. Dan is onze mooi stad op haar best. En hopelijk ook oranje gekleurd.

Tot slot. De directie onder wiens verantwoordelijkheid deze column geschreven wordt heeft besloten om het gebruikelijke begin van de column ‘kent u dat, dames en heren’ te handhaven.

Hiermee heeft de directie besloten om niet mee te gaan met de stad Amsterdam, noch met het nieuwe beleid van de Nederlands Spoorwegen om personen gender-neutraal aan te schrijven cq aan te spreken.

En nu wilt u natuurlijk weten wie in die directie zitting hebben. Welnu, dat ben ik: een man.

Deel deze pagina: