Live Live

Column Bert Hassink 27 januari 2017

Donderdag 26 januari 2017 11:12

Column Bert Hassink 27 januari 2017

Follow the leader

Kent u dat, dames en heren, follow the leader. Vast wel. We worden de laatste tijd met regelmaat geconfronteerd met deze uitspraak. En ik zeg hier bewust: geconfronteerd. Follow the leader is op dit moment nogal actueel. Een paar voorbeelden en ja, u mag ze checken op juistheid.

Daar waar men de leider volgt, zou je kunnen zeggen dat je niet meer hoeft na te denken. De leider denkt immers voor je. Daar waar de leider de macht steeds verder overneemt, wordt je geconfronteerd met beperkingen. Meer macht voor de één doet macht van een ander slinken. De wet van de communicerende vaten.

En wat is macht. Macht is iets dat je opeist. Macht deel je bij voorkeur niet. En op macht laat je je voorstaan. Mensen die macht willen hebben een beperking, namelijk de gave om te delen. Als je samenwerkt met anderen dan deel je de werkzaamheden, maar vooral ook de verantwoordelijkheden. Ook al ben je chef van een afdeling, regering of wat dan ook: je delegeert verantwoordelijkheden. Althans, zo zou het moeten zijn volgens mij.
Bij het ‘follow the leader’ doe je dat wat de leider je zegt, je opdraagt. Je bent nederig en lacht vrolijk mee om zijn grappen, ook al vernederde dezelfde persoon je een week geleden nog. U wilt een voorbeeld: de nieuwbakken President van de VS ‘Humpy Trumpy’ in zijn toespraak voor het personeel van de inlichtingendienst CIA.

En als ik nog even mag. Iedereen heeft een IQ. Normaal gesproken heb je het hier niet over. Behalve als het IQ wat lager is, dan is het iets waarover je wilt spreken. Zoals 'Humpy Trumpy' deed bij de lunch met zijn regering. Volgens 'Humpy Trumpy' is zijn regering de regering met het hoogste IQ ooit.

The leader wil alleen ja-knikkers om zich heen. The leader wil, juist ja: the leader wil. Dat is het enige wat telt. Dus iedereen die het niet met the leader eens is wordt gemarginaliseerd. We hebben het ook in onze mooie stad Enschede gezien. Op een geheel andere schaal, maar toch.

Bij onze FC was er ook iemand die steeds meer macht naar zich toetrok. We kennen het verhaal en ergens in maart kunnen we in een boek lezen hoe de hoofdrolspeler er zelf over denkt. En bij enkele discussies in onze mooie stad over vluchtelingen, werden ook argumenten gebruikt die boterzacht bleken te zijn. Maar de toon was wel gezet.

Nu we opgaan voor de verkiezingen in maart zullen we nog wel geconfronteerd worden met enige verkiezingsretoriek. Tenzij u zich volledig afsluit van alle media. Ook in ons mooie land zijn bewegingen gaande die ons zouden kunnen verraden waar we naar toe gaan.

En nu denkt u dat ik te negatief denk? Ik neem u even mee naar de recente geschiedenis. Brexit, zal nooit gebeuren. Is toch gebeurd. ‘Humpy Trumpy’ als president van de VS, zal nooit gebeuren. Is toch gebeurd.

Zeg dus niet te snel dat iets niet zal gebeuren. Op 15 maart gaan u en ik stemmen. Aan ons de vraag of we ‘follow the leader’ stemmen of niet. Weet wel dat ik géén applausmachine wil zijn.

Deel deze pagina: