Live Live

Column Bert Hassink 24 februari 2017

Gepubliceerd: Vrijdag 24 februari 2017 11:42

Column Bert Hassink 24 februari 2017

Het journaille

Kent u dat, dames en heren, het journaille. Vast wel. Wij nuttigen allemaal nieuws en dus hebben we van doen met het journaille. En het journaille heeft het niet makkelijk op het moment. Of moet je juist zeggen dat ze goud in de handen hebben, juist door het werk dat ze doen.

Het journaille heeft een verantwoordelijkheid. Het heeft, mede, tot taak om ons te informeren over het nieuws. En afhankelijk van welke omroep, krant, week- of maandblad kunnen we het gebrachte nieuws al een beetje duiden. En het journaille heeft nog een verantwoordelijkheid. Goed nagaan of hetgeen gezegd is, overeenkomt met de werkelijkheid. En daar zit nu juist het probleem van dit moment, doet het journaille dit dan krijgen ze ervan langs.

Als 50-plusser Krol doorgevraagd wordt over de belangrijkste pijler van zijn verkiezingsprogram, dan is het journaille ineens de gebeten hond. Dit, terwijl er gewoon doorgevraagd werd over de financiering van het met pensioen kunnen gaan met 65 jaar. Want wat blijkt: de AOW'ers betalen deze regeling uit eigen zak. Die ‘sigaar uit eigen doos' was Krol blijkbaar teveel en dus was niet de boodschapper, Krol dus, de schuldenaar, maar de ontdekkers van de waarheid: het journaille.

Inmiddels zijn we een beetje gewend aan het feit dat de President van Amerika Humpy Trumpy het journaille ook steeds in een verdacht daglicht zet. En inmiddels weten we ook dat Wilders Humpy Trumpy een verademing vindt. In Spijkenisse, of all places, gaf Wilders ook maar eens aan dat het journaille niet alles moet geloven wat ze zelf publiceren. Tja, Wilders heeft als referentiekader WNL en de Libelle, dan mogen we ook niet te veel verwachten, of wel dan?

En ook GroenFlinkser Jesse 'Trudeau' Klaver trapt in de val van het journaille de schuld geven. Getuige zijn reactie op een artikel dat De Telegraaf over hem had. Dit dagblad had zich wat meer verdiept in het verleden van Klaver en kwam tot een wat andere conclusie dan hetgeen Klaver eerder had geschetst.

Vandaag bleek uit een onderzoek van de NOS dat 8 op de 10 Nederlanders zich zorgen maakt over de normen en waarden in ons mooie Nederland. Lees je het bericht nader dan staat er dat 46% zich enige zorgen maakt en 40% grote zorgen. Is toch weer een nuance. Maar dit bericht is natuurlijk koren op de molen voor het CDA. De partij die zich ‘ normen en waarden’ zo’n beetje heeft toegeëigend. Zijn normen en waarden dan onlosmakelijk gekoppeld aan het Christelijk geloof? Wellicht kan het journaille eens aan Buma, de voorman van het CDA, vragen of een atheïst ook normen en waarden kan hebben?

We hebben in deze tijd waar politiek gezien veel gebeurt, een journaille nodig die haar werk met een scherpe pen uitoefent, niet alleen nationaal, maar mondiaal. Want dat is wat u en ik mogen verwachten. Juist in deze tijd is de scherpe pen nodig, zonder aanziens des persoons.

Deel deze pagina: